Home De bieren Zwaar Donker

Zwaar Donker

Durf jij het aan?

Proef maar raak. Deze zware donkere bieren hebben volle, diepe smaken. Wat denk je van karamel, chocolade of koffie? Té lekker!

Wat is Zwaar Donker bier?

Oh, wij worden heel blij van deze categorie! Gooi die openhaard maar alvast aan. Door het hoge alcoholpercentage drinken we deze bruinkleurige bieren graag tijdens koude winterdagen. Bieren om het warm van te krijgen.

Wat is barrel aging?

Barrel aging staat voor het rijpen van bieren op houten vaten. Deze houten vaten hebben ooit vol gezeten met spirits. De sterke drank trekt in het hout en laat zijn eigen persoonlijkheid achter.

Soorten vaten

Zware stijlen, zoals een Russian Imperial Stout, zware Porters of een Dubbelbok, worden gerijpt op houten vaten. Denk aan vaten waar bijvoorbeeld rum, whisky, bourbon of wijn in heeft gezeten. Hierdoor komen er veel tannine, vanille en andere zoete aroma’s in van het hout en de originele drank uit het vat.

Barrel aging bij Jopen

Jopen staat voor innovatie en het verleggen van grenzen. Onze brouwers verdiepen zich graag in de effecten van tijd. Met onze barrel aged bieren vieren wij de kunst van barrel aging. Onze barrel room is de schatkamer van Jopen.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Ons Zwaar Donker bier

Awards

gewonnen prijzen

Soorten Zwaar Donker bier

 • Eisbock
  Water bevriest eerder dan alcohol. Dus als het water bevroren is, maar de alcohol nog vloeibaar is, worden ze van elkaar gescheiden. Het totale volume van de drank daalt en er komt een donker roodbruin bier tevoorschijn met een hoger alcoholpercentage en een volmondige smaak.

Legende Eisbocken

De legende gaat dat er heel lang geleden in Duitsland een jonge werknemer was die tijdens een koude winteravond vergeten was twee barrels bockbier naar binnen toe te halen. Die nacht bevroor het bier. Het ijs zette zich zo uit dat de twee vaten ontploften! ’s Ochtends ontdekte de jonge werknemer samen met zijn baas de ravage. Bij het bekijken van het vat zagen ze een donkere, bruine vloeistof in het ijs verstopt. Als straf moest de jonge werknemer de vloeistof opdrinken, maar tot zijn verbazing was deze juist lekker!

De Eisbock van Jopen

Hoe werkt dat Eisbocken bij Jopen nou precies? Voor onze Eisbock, Jopen Ex-Girlfriend, stoppen we Jopen 4-granen Bokbier in een grote tank gedaan in een vriezer. Na een week kunnen we de eerste slokjes bier uit de tank proeven. Aangezien hier al het water nog bevroren is, bevat het extra veel smaak (en alcohol, maar liefst 20%!). Nadat al het water is gescheiden, blijft er minder dan de helft over! Je zou dus kunnen zeggen dat 2 flesjes Bokbier nodig zijn voor 1 flesje Ex-Girlfriend.

Jopen Ex-Girlfriend

Door Jopen 4-granen Bokbier (6,5%) te behandelen met de traditionele eisbockmethode, is dit bokbier omgetoverd tot een vol bier van 11,5%. Het resultaat is een stevig en verwarmend bier met smaken van karamel en roost. Een prachtig bier om bij de open haard van te genieten. In de beginsmaak duidelijk moutig en vol op de lippen. Aansluitend komt de karamel, roost en alcohol sterk naar voren. In de smaak erg stroperig en blijft lang vol. In de nasmaak blijft de roostsmaak en de tonen van chocolade hangen.

 • Dubbelbok
  Een Dubbelbok, ook wel doppelbock genoemd, is zoeter én zwaarder dan een Bokbier. Er wordt tijdens het brouwen meer mout gebruikt. Ook dit bier drinken we lekker in de herfst- en wintermaanden.

Jopen Johannieter

Ontdek in onze Johannieter een verrassend volle smaak waarbij de gebrande bitterheid balanceert met zoete tonen van chocolade, karamel, rozijnen en rood fruit.

 • Quadrupel
  Quadrupel is een stevige biersoort rond de 10%. Lekker moutig, fruitig met een forse bitterheid in de nasmaak. Een volle, verwarmende en intense smaak. Gevaarlijk lekker.

De Quadrupel van Jopen

Jopen Ongelovige Thomas is de Quadrupel van Jopen. De basis is een moutig zwaar bier. De Amerikaanse hopsoorten geven een sterke fruitige smaak en een forse bitterheid in de nasmaak.

 • Barrel aged beers
  Onze brouwers spelen graag met tijd. We laten bieren rijpen op houten vaten. Denk aan whisky-, port- of rumvaten (té lekker). Wij dagen jou uit! Herken jij de smaak van de spirit terug in het bier?

Bekijk onze barrel aged bieren.

Zwaar donker bier drink je bij…

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander.

Zwaar donker bier & food

Combineer onze zwaar donkere bieren met:

 • Harde oude kazen.
 • Eend.
 • Wild.
 • Zwaardere (vegetarische) gerechten. Gerechten met stevige smaken.
 • Desserts met veel chocolade, karamel en room.

Desserts

Bij desserts met veel chocolade- en roomijs kun je werken met mooie biersiropen (bier inkoken met bijvoorbeeld steranijs, vanille en kardemom) of een klein glaasje barrel aged bier ernaast zetten. Uit één flesje haal je met gemak 3 glaasjes en is weer eens wat anders dan een likeurtje of een dessertwijn.

Bier bij borrelplankje

Serveer een plankje met oude geitenkaas of goede droge worst met barrel aged bier. Of serveer een schaaltje chocolade bij het donkere bier.

Kom langs in de Jopenkerk Haarlem

Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.

Zwaar Donker bier in een glas

Uit welk bierglas drink je zware donkere bieren? Wij schenken zware, donkere bieren in een bokaal. Door de warmte van je hand op het glas, worden de aroma’s van het bier versterkt. Bestel nu deze bierglazen.

Hoe drink je zware bieren?

Voor zware bieren neem je rustig de tijd. Je geniet van elke slok en iedere keer ontdek je nieuwe smaken en aroma’s.

Aangezien de bieren wat zwaarder zijn, is het lekker om deze samen te drinken. Met je partner of beste vrienden… Of heb je die ene vriendin al maanden niet meer gesproken? Dan is dit de juiste gelegenheid! Deze genietbieren zorgen sowieso voor een heel gezellige avond!

Proef zwaar donker bieren

In onze shop vind je ons brede assortiment zware bieren. Van een Eisbock, een Quadrupel tot barrel aged bieren. Dus, waar wacht je op? Koop zware bieren en proef maar raak. Bestel dan nu zwaar donker bier.