14e eeuw

Die goeie ouwe tijd

We gaan terug naar waar het ooit allemaal begon… Ons stadje Haarlem is één van de grootste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het bier wordt in ‘Jopen’, biervaten van 112 liter, over rivier het Spaarne vervoerd.

15e eeuw

Alles in de mix

Bier wordt een belangrijk exportproduct van Haarlem. Het Haarlemse bier is tot ver over de grenzen bekend. Om de kwaliteit te bewaken stelt het stadsbestuur brouwerskeuren op die het brouwproces tot in detail beschrijven. Koyt, gebrouwen met een kruidenmengsel, is zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen.

16e eeuw

Hop, hop!

In 1501 wordt in Haarlem een stadsrecept opgesteld met hop als ingrediënt. Hop geeft het bier de kenmerkende bittere smaak en een vollere afdronk.

16e eeuw

Sinte, Sinte Maarten

Brouwers verenigen zich in het Sint Maartensgilde. Sint-Maarten is de beschermheilige van de Haarlemse brouwersgilde. Een aantal leden zitten ook in het stadsbestuur en vormen het corps van officieren van de Haarlemse schutterijen. De Haarlemse meesterschilder Frans Hals legt hen vast op zijn schutterstukken.

17e eeuw

67.500.000 liter

Op het hoogtepunt, rond 1648, wordt 67.500.000 liter gebrouwen!

1916

Afscheid nemen bestaat niet

De markt voor bier wordt steeds kleiner. In de achttiende eeuw loopt de bierproductie hard terug door hoge accijnzen en de populariteit van koffie, thee en Pilsener. De laatste Haarlemse brouwerij, Het Scheepje, sluit in 1916 de deuren.

1994

Jopen wordt geboren

In 1994 viert ons stadje Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om dat te vieren gaan we in de stadsarchieven op zoek naar bierrecepten. En zo herintroduceren we het Haarlemse bier. Met Hoppenbier uit 1501 luiden we op 11 november 1994 het feestjaar in. En zo werd brouwerij Jopen, vernoemd naar biervaten, geboren.

2010

De kerk

Sinds 2010 wonen we in de Jopenkerk, de voormalige Jacobskerk. Een brouwerij met grand café en restaurant in hartje Haarlem. Eindelijk, Jopenbier kan in Haarlemse ketels gebrouwen worden!

Jopen Tap Room 2014

Tap room

Maar Jopen groeit en groeit. In de Haarlemse Waarderpolder nemen we een nieuwe, moderne bottellijn, voor het afvullen van bier, in gebruik. Daarbij openen we de Jopen Tap Room. Deze locatie biedt als een skybox zicht op het afvulproces van Jopen.

2015

The brewery

Goed nieuws voor Jopen. Om nóg meer lekker bier te brouwen, openen we een tweede brouwerij, in de Waarderpolder in Haarlem.

2015

Gloriously good

Wat als je een van je eerste liefdes niet kunt vergeten… Je liefde voor distillatie. In 2015 starten we met het distilleren Gospel Spirits by Jopen.

2017

Ons flesje

Jopen krijgt als eerste Nederlandse craft-brouwer een eigen flesje. Het ontwerp hebben we geïnspireerd op de biervaten van vroeger. En als je goed kijkt, zie je Haarlem en Holland op de hals staan.

2018

Zonder zonde

We brouwen ons eerste alcoholarme craft bier, het NONnetje! Een India Pale Ale van 0,3%.

2019

Anything but boring

HOERA! Jopen bestaat 25 jaar! We introduceren een nieuw logo en steken onze bieren in een nieuw jasje. ’Anything but boring’, dát is ons motto. Alles wat uit onze ketel komt is daarom lekker onverwacht en niet normaal lekker. “I don’t know where I’m going from here, but I promise it won’t be boring.”

w

Winkelwagen

Winkelwagen is leeg

Subtotaal
€0.00
Totaal
€0.00
0