Home De bieren Witbier & Weizen

Witbier & Weizen

Oh, mag het altijd zomer zijn! Witbier & Weizen verdienen het om in het zonnetje gedronken te worden.

Met Witbier & Weizen ben je klaar voor de zon. Maar gelukkig zijn deze bierstijlen inmiddels het hele jaar door verkrijgbaar. En dat is maar goed ook. Want wij drinken graag deze frisse bieren met een fruitig en kruidig karakter. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen de bieren Wit en Weizen?

Wat is Witbier?

Zomer = witbier. Want in de zon wil je toch een fris en fruitig biertje in je handen? Witbieren hebben een lichte body, een lage bitterheid en een lichtblonde kleur. Het alcoholpercentage schommelt vaak tussen de 4,5% en 5%.

Wat is een Weizen?

Weizenbier spot je vaak in de zomermaanden op het terras. Maar gelukkig kun je er inmiddels het hele jaar van genieten. Een Weizen heeft een volle body, fruitige aroma’s van banaan en een kruidig accentje. Door het lagere alcoholpercentage drinkt het lekker weg.

Waar komt Witbier vandaan?

Witbier komt oorspronkelijk uit België en de geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen. Door de opkomst van de goudkleurige lagers zakte de populariteit van dit biertype begin 1900 in. In 1950 sloot de laatste witbierbrouwerij in Hoegaarden in België zijn deuren, snik.

Maar… Melkboer Pierre Celis heeft de terugkomst van Witbier op zijn geweten. In de zestiger jaren startte hij brouwerij De Kluis en ging het Witbier Hoegaarden brouwen, vernoemd naar de plaats Hoegaarden. In de jaren negentig nam de productie van deze bierstijl weer een enorme vlucht.

Waar komt Weizen vandaan?

Denk je aan Weizenbier, dan denk je aan onze oosterburen. In Beieren in Duitsland werd het eerste Weizenbier gebrouwen. In 1520 kreeg een brouwerij van de Degenberg familie het alleenrecht om Weizenbier te maken. Deze monopolypositie konden ze zo’n 200 jaar behouden. In 1798 kregen andere brouwerijen toestemming om Weizen te brouwen. In de negentiende eeuw stegen lagers in populariteit en veel brouwerijen stopten met het produceren van Weizenbieren. In 1960 kwam Weizen terug. En hoe!

Het brouwproces van Witbier

Witbier is een bovengistend bier en wordt vaak gebrouwen van gerst en ongemoute tarwe. Het deel ongemoute granen kan oplopen tot 50%, maar 30% of 40% komt vaker voor. Er wordt gebrouwen met relatief weinig hop, vandaar de lage bitterheid. We filteren dit bier niet, vandaar de troebele look.

Het brouwproces van een Weizen

Weizen is een bovengistend bier. De naam Weizen verwijst naar de lichte kleur van het bier en de grote hoeveelheid tarwe. Weizen betekent namelijk tarwe in het Duits. Dit biertype bevat een lading, minstens 50%, aan tarwemout gebrouwen. Volgens het Duitse Reinheitsgebot mag Weizenbier behalve graan, hop en water geen andere grondstoffen bevatten.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Ingrediënten van Witbier

Om Witbier meer smaak te geven, voegen we kruiden als korianderzaad en sinaasappelschil toe. Dit zorgt voor frisse, citrusachtige smaken.

Koriander

Koriander wordt al sinds de middeleeuwen in Europese bieren gebruikt om kruidigheid aan bieren toe te voegen. Zo ook in Witbieren.

Curaçaoschillen

Curaçaoschillen worden gebruikt bij het brouwen van Witbier. Say what? Curaçaoschillen komen van een zure sinaasappel uit Curaçao. De schillen hebben hun weg gevonden in Nederlandse en Belgische bieren. Tijdens het kookproces voegen we de schillen toe in de ketels.

Ingrediënten van een Weizen

Er wordt gebrouwen met vrij weinig hop, vandaar de lage bitterheid. We filteren een Weizenbier niet, vandaar de troebele look. De gebruikte gisten zorgen voor fruitige, kruidige smaken. Denk aan de typische Weizenaroma’s banaan en kruidnagel.

 

Ons Wit & Weizen bier

Jopen is de beste

gewonnen prijzen

Bekroonde Witbieren

In 2016 werd Jopen Adriaan Wit tijdens de World Beer Awards uitgeroepen tot ‘World’s Best Belgian Style Witbier’. Het lekkerste Witbier van de wereld dus! In de daaropvolgende jaren won dit Witbier goud tijdens de World Beer Awards en Dutch Beer Challenge.

Ons verfrissende Witbier bevat niet alleen tarwe en haver, maar ook een kruidenmelange met onder andere Curaçaoschillen en korianderzaad. De jury van de World Beer Awards was vol lof over Jopen Adriaan Wit. “Lekker fruitig, kruidig en een zeer uitnodigende neus. Bevat alle smaken die men verwacht in een Witbier. Uitstekend bier!”, aldus het juryrapport.

De bekendste Weizen van Jopen

Jopen Malle Babbe is een frisse Dunkelweizen. Tonen van banaan en karamel met kruidige toetsen van kruidnagel en laurier. De whirlpool hopgift van Saphir zorgt voor extra citrustonen.

Witbier drink je bij…

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander. Dit frisse, citrusachtige bier combineren we met:

  • Lichte visgerechten, zoals witte vis.
  • Asperges.
  • Geitenkaas.
  • Aziatische gerechten.
  • Gazpacho

Weizen drink je bij…

Dit frisse, kruidige bier combineren we met:

  • Frisse, zomerse gerechten, zoals salades.
  • Mexicaanse gerechten.
  • Vis, zoals langoustines.
  • Vitello tonnato.

Witbier bierglas

Uit welk bierglas drink je het lekkerst Witbier? Wij schenken ons Witbier in een stange, een hoog, slank bierglas. Bestel nu deze bierglazen.

Not done

Citroen is in Witbier verre van nodig en verpest ook nog eens je schuim. Jaja, wij voeden je wel op.

Weizen bierglas

Uit welk bierglas drink je een Weizen? Wij schenken een Weizen in een stange, een hoog, slank bierglas. Natuurlijk met een lekkere volle schuimkraag! Bestel nu deze bierglazen.

Proef Witbier & Weizen

Welk biertype heeft jouw voorkeur? Een Witbier of een Weizen? Duik in onze webshop om deze bierstijlen uit te proberen of cadeau te geven? Bestel nu Witbier & Weizen.