Home Over Jopen Jopen & duurzaamheid

Jopen & duurzaamheid

Jopen goes green! Duurzaamheid is niet meer uit ons leven weg te denken. Ook wij zijn lekker verantwoord bezig en dagen onszelf continu uit om, met respect voor mens en milieu, een duurzame groei van omzet en winst te bereiken. Op deze pagina leggen we uit hoe wij ons (brouw)steentje bijdragen en waar wij energie van krijgen.

Energieverbruik

Onze brouwerij is één van de modernste van Nederland en aangezien we al geïnvesteerd hebben in state-of-the-art brouwapparatuur, gaan we al zuinig om met energie. We blijven onze verbruiken en efficiencies constant verbeteren. In 2019 hebben we de eerste 200 zonnepanelen op het dak van de Jopenbrouwerij geïnstalleerd waardoor we nog minder impact hebben. Ze zorgen voor een opbrengst van ruim 50.000 kWh per jaar. De zonnepanelen leveren volop energie aan onze brouwerij. En dat gaan er nog veel meer worden!

Waterverbruik en verontreiniging

Ons afvalwater met hop- en moutresten blijkt een gezonde voedingsbron voor de bacteriën in de waterzuivering. Omdat water in Nederland schaarser wordt, hebben we diverse projecten lopen
om ons waterverbruik (reinigen van leidingen en tanks) zo veel mogelijk te analyseren en te reduceren.

Mens en gezondheid

We stimuleren actief een goede balans tussen genieten van lekker bier en gezondheid. Consumenten gaan steeds vaker op zoek naar glutenvrije voedingswaren en bieren. Speciaal voor bierdrinkers met een glutenintolerantie hebben we een glutenvrije IPA, Jopen Hop Zij Met Ons, ontwikkeld. Een lekkere IPA die door iedereen gedronken kan worden. En wist je dat ons alcoholarme Nonnetje qua gezondheid een goed alternatief is? Alcoholarm bier bevat namelijk minder calorieën. Tot slot stimuleren we onze medewerkers om gezond te leven en meer te sporten. Zo worden ze via het duurzame mobiliteitsproject Beter op weg aangespoord om op de fiets naar het werk te komen.

Duurzame initiatieven

We werken graag samen met lokale ondernemers, zoals Friethoes en Bakkerij van Vessem. Samen met Van Vessem hebben we onze reststromen ingezet om bierbrood en broodbier te maken. Het bierbrood is gemaakt van bierbostel, een restproduct van de mout, van Jopen Mooie Nel IPA. Met broodresten heeft Jopen Ons Dagelijks Brood, een frisse English Pale Ale, gebrouwen. Een samenwerking met FrietHoes resulteerde in Jopen Schillen Blond. Dit blonde bier is gebrouwen met aardappelresten die overblijven tijdens het produceren van hun verse friet.