Home Seizoensbieren

Seizoensbieren

Ieder jaargetijde brouwen we seizoensknallers. Van de zomer tot de lente en van de herfst tot de winter!

Of nu de blaadjes van de bomen vallen of het zonnetje schijnt… Ieder seizoen brouwen we wisselende bieren.

Wat is Seizoensbier?

Trek je schaatsen maar uit de kast! Oh, wacht, het voorjaar doet alweer zijn intrede. Seizoensbieren zijn bieren die jaarlijks terugkomen, maar veel seizoensbieren zijn (gelukkig!) het hele jaar door verkrijgbaar.

De geschiedenis van een Bok

Bokbier is een bierstijl en is zowel in een herfst- als in een lenteversie verkrijgbaar.

De Duitse bierstad Einbeck

Bokbier is een Duitse biersoort en eind 17e eeuw ontstaan in de stad Einbeck. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen van Einbeck geëxporteerd, onder andere, naar de Hertogen van Beieren. Hertog Willem V besloot zelf een brouwerij te bouwen om het bier na te laten brouwen, en zo de hoge accijnzen op het Einbecker bier te omzeilen. In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchener Hofbräuhaus.

Nach Einbecker Art

Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. Rond 1612 werd een brouwer, Elias Pilcher, uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier ‘nach Einbecker Art’ te brouwen.

De naam Bok

‘Einbecker Bier’ werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort ‘Ainpöck’ en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. BAM, daar is het! Bokbier! Het is gewoon een spraakverbastering van Einbeck. In het Duits hanteren ze ‘bock’, maar in Nederland wordt vaak ‘bokbier’ geschreven.

Wat maakt het een Herfstbok?

De graanoogst vindt plaats aan het einde van de zomer. Tegen de tijd dat het graan vermout is en klaar om te gebruiken om bier mee te brouwen is het herfst. Vandaar de naam Herfstbok.

Het brouwproces van Bokbier

Bokbier is een van oorsprong ondergistend Seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Ons Seizoensbier

Awards

gewonnen prijzen

Seizoensbier stijlen

 • Bokbier
  Een herfstbok heeft vaak een robijnrode kleur, bevat wat meer alcohol en is zoeter van smaak dan een lentebok. De herfst en winter brengen niet alleen lange boswandelingen met zich mee, maar ook vallende blaadjes, regenbuitjes en gure winden. Een goede reden om binnen te chillen met ons herfstbier, Jopen 4-granen Bokbier! Wist je ook dat er in het najaar veel bokbierfestivals zijn waar je tientallen bokken kunt proeven?

Jopen 4-granen Bokbier

Voor Jopen 4-granen Bokbier storten we 4 (!) soorten granen in de brouwketels. In ancient times werden bieren in Haarlem gebrouwen met gerst, tarwe en haver. Daar kon best nog wel wat geroosterde roggemout bij, vonden wij. Droom even weg bij pure chocolade en rood fruit. Ons herfstbier heeft een lekker zoetje met een gebrande bitterheid.

 • Dubbelbok
  Een Dubbelbok, ook wel doppelbock genoemd, is zoeter én zwaarder dan een Bokbier. Er wordt tijdens het brouwen meer mout gebruikt. Ook dit bier drinken we lekker in de herfst- en wintermaanden.

Jopen Johannieter

Jopen Johannieter wordt gebrouwen met een grote hoeveelheid geroosterde tarwemout. Ontdek in onze Dubbelbok een verrassend volle smaak waarbij de gebrande bitterheid balanceert met zoete tonen van chocolade, karamel, rozijnen en rood fruit.

 • Meibok of Lentebok
  Als het voorjaar in aantocht is, is het tijd voor een Meibok of een Lentebier. De lentebokken zijn lichter van kleur en hebben een verfrissende en fruitigere smaak.

Jopen Lentebier

Jopen Lentebier behoort niet tot het biertype Meibok. Meibokken zijn ondergistend en hebben dikwijls een plakkerig mondgevoel. Dit kan van ons Hoppy Lentebier niet gezegd worden. Vandaar ons statement om het bier Lentebier te noemen: fris en fruitig gehopt. De smaak is zacht met frisse  citrustonen en een kruidige toets door de toevoeging van korianderzaad. Zo smaakt de lente…

Seizoensbier drink je bij…

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander.

Bokbier & food

Bokbier is een echt herfstbier. Combineer een bok met de smaken van de herfst. Jopen 4-granen Bokbier is een vol gebrand bier met geroosterde en gebrande tonen, waar vooral de rogge goed tot zijn recht komt. Dit combineert goed met aardse smaken. Combineer onze herfstbok met:

 • Lamsvlees.
 • Paddenstoelen.
 • Haring.
 • Steak tartaar.

Dubbelbok & food

Dubbelbok is steviger in smaak. Combineer een Dubbelbok met gekruide gerechten, vleesgerechten, en pittige en belegen kazen. Jopen Johannieter combineert goed met:

 • Wild
 • Zoete desserts, zoals chocoladedesserts.

Lentebier & food

Verfrissende en fruitige Seizoensbieren combineren goed met lichte en frisse gerechten. Jopen Lentebier combineren we met:

 • Salades met aardse groenten.
 • Visgerechten.
 • Kruidige gerechten.

Kom langs in de Jopenkerk Haarlem

Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.

Seizoensbier bierglas

Uit welk bierglas drink je een Seizoensbier?

Bokbier

Wij schenken Bokbier, Jopen 4-granen Bokbier, in een bokaal. Door de warmte van je hand op het glas en het brede oppervlak van het bier, bereiken de aroma’s je neus bij elke slok. Bestel nu deze bierglazen.

Dubbelbok

Wij schenken Dubbelbok, Jopen Johannieter, in een bokaal. Door de warmte van je hand op het glas en het brede oppervlak van het bier, bereiken de aroma’s je neus bij elke slok. Bestel nu deze bierglazen.

Lentebier

Wij schenken Lentebier, Jopen Lentebier, in een bokaal. Door de warmte van je hand op het glas en het brede oppervlak van het bier, bereiken de aroma’s je neus bij elke slok. Bestel nu deze bierglazen.

Proef onze Seizoensbieren

Wij maken van elk seizoen een feestje. Ben jij een herfst- of een lentetype? Ga je voor een herfstbier met een lekker zoetje met een gebrande bitterheid? Of kies je liever voor een Lentebier met een frisse en fruitige smaak? Neem een kijkje op onze webshop om verschillende Seizoensbieren te proeven of cadeau te geven? Bestel dan nu onze Seizoensbieren.