De term Lager is een verzamelnaam voor ondergistende bieren. Verreweg de meest bekende Lager is Pils of Pilsener. Leuk weetje: de naam Lager is afgeleid van ‘lagern’, dit is Duits voor opslaan of bewaren.
Emrikweg 19
2031 BT Haarlem
De term Lager is een verzamelnaam voor ondergistende bieren. Verreweg de meest bekende Lager is Pils of Pilsener. Leuk weetje: de naam Lager is afgeleid van ‘lagern’, dit is Duits voor opslaan of bewaren.
De term Lager is een verzamelnaam voor ondergistende bieren. Verreweg de meest bekende Lager is Pils of Pilsener. Leuk weetje: de naam Lager is afgeleid van ‘lagern’, dit is Duits voor opslaan of bewaren.
Pils werd voor het eerst gebrouwen door de Duitser Josef Groll in het Tsjechische plaatsje Plzeň. Een belangrijke eigenschap van deze regio is dat het water er uitzonderlijk zacht is, wat ideaal is voor het brouwen van Pils. Kortom, de naam Pilsener of Pils komt dus van dit Tsjechische plaatsje Plzeň, ook wel Pilzen genoemd.
Eind 19e eeuw waren de inwoners van Pilzen niet blij met de kwaliteit van het bier. Groll werd ingehuurd als brouwmeester van Měštanský Pivovar (brouwerij van de burgers) om een goed en lekker bier te brouwen. In 1842 brouwde hij voor het eerst Pilsener Urquell.
Duitse brouwers begonnen begin 1870 de eerste Pilseners te brouwen. Rond 1927 waren er rond de 329 brouwerijen die een versie van Pilsener brouwden. Dit aantal steeg aanzienlijk na de Tweede Wereldoorlog. Het aantal brouwerijen groeide rap en moderne brouwtechnieken deden hun intrede. Het Duitse Pilsener kreeg een geheel eigen stijl. Midden 1980 bestond 2/3 van de Duitse biermarkt uit Pilsener. Vandaag de dag is Pilsener by far het meest verkochte en gedronken bier ter wereld.
Lager is een ondergistend bier en vergist je kouder dan een Ale. Say what? Lagers worden gegist bij lagere temperaturen, tussen de 6 en 13˚C, en duurt langer. Bij het brouwen van Lager bierstijlen wordt gebruik gemaakt van giststam Saccharomyces pastorianus. Dit levert een subtiele, verfrissende en ‘cleane’ smaak op. Pilsener is het meest bekende ondergistende bier.
Lager wordt gebrouwen uit de ingrediënten mout, water, hop en gist. Volgens het Reinheitsgebot (uit 1516) mag bier alleen gemout gerst, water en hop bevatten. Dit gebod geldt als de oudste nog bestaande warenwet ter wereld. Doel van het Reinheitsgebot was (mede) om het gebruik van tarwe en rogge in bier te voorkomen, zodat deze granen voor brood gebruikt konden worden.
Pilsener is een ondergistend bier. Pils is goudgeel van kleur en wordt gebrouwen met gerstemout. Lekker toegankelijk voor de meeste bierdrinkers en fris, crisp, dorstlessend van smaak en super licht verteerbaar. Het alcoholpercentage schommelt rond de 5%.
Lagers zijn er in alle soorten en smaken. Wist je bijvoorbeeld dat het ook donkere, zware bieren kunnen zijn? Er zijn zelfs gerookte, chocolade-achtige of hele moutige Lagers.
In Keulen kun je niet om Kölsch heen. Kölsch is een bier van hoge gisting, licht van smaak en is goudblond. Het bier mag alleen door brouwerijen in Keulen en omgeving worden gebrouwen. Ik zou Kolsch bij de Pils categorie doen, en dan als alternatief voor Pils.
Ook wij hebben ons gewaagd aan een Craft Pilsener! Jopen Craft Pilsener is blond van kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,9%. Onze Pilsener is doordrinkbaar, heeft een kruidig hoparoma en is licht bitter. Een lekker verfrissend biertje dus.
Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander. Lager combineert goed met verschillende soorten gerechten. Denk aan:
Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.
Uit welk bierglas drink je een Lager? Wij schenken Jopen Craft Pilsener in een stange of een vaasje.
Nieuwsgierig geworden naar onze Lagers? Jopen Craft Pilsener is super verfrissend met een kruidig hoparoma en een licht bittertje. Neem een kijkje op onze webshop om verschillende Lagers te proeven of cadeau te geven? Bestel dan nu onze Lagers.