Home Zwaar Blond

Zwaar Blond

Als je van blond en stevig houdt.

Zwaar Blond, ook wel sterk Blond genoemd, is een blond biertype met een hoog alcoholpercentage.

Wat is Zwaar Blond bier?

Zwaar Blond bier dankt zijn naam aan de goudgele, ofwel (donker)blonde, kleur. Dit bovengistende biertype is droog, kruidig en licht moutig. De bieren zijn lekker hoog in alcohol, 7% of meer, met verwarmende smaken.

De geschiedenis van Zwaar Blond bier

Blonde bieren werden voor het eerst gebrouwen in België, als variant op een Dubbel. Dit donkere biertype werd naar Frankrijk geëxporteerd, maar daar waren ze helemaal geen fan van donker bier. De oplossing werd snel gevonden. De Dubbel werd met bleke mout gebrouwen. Blond bier was geboren! Vandaag de dag is Blond bier erg populair. Veel brouwerijen hebben een Blond in het assortiment.

De geschiedenis van Tripel bier

Waar de term Tripel vandaan komt is niet helemaal bekend, maar wel dat Tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam ‘Tripel’ werd voor het eerst gebruikt door de Trappistenbrouwerij in Westmalle voor hun sterkste blonde biertje.

Het brouwproces van Zwaar Blond bier

Zwaar Blond bier of Tripel bier is meestal een zwaar bovengistend bier. Tijdens bovengisting, ook wel hoge gisting genoemd, blijft de gist tijdens het brouwen op het wort drijven. Vandaar ook de nam bovengisting. Hoge gisting vindt plaats bij relatief hoge temperatuur van 15 tot 25 °C.

Lager is een ondergistend bier en wordt gegist bij lagere temperaturen, tussen de 6 en 13˚C. Pilsener is het meest bekende ondergistende bier.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Ons Zwaar Blond bier

Awards

gewonnen prijzen

Variaties van Zwaar Blond

 • Zwaar Blond
  De bekendste Zwaar Blond bier is de Duvel. Een droog blond bier met een subtiele bitterheid, hoog koolzuurgasgehalte, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Door het zware alcoholpercentage, een duveltje in een glas.
 • Tripel
  Tripel is een Zwaar Blond bier met een alcoholpercentage tussen 7% en 10%. Een Tripel is complex van smaak met soms een hoge bitterheid. vaak zoetig en fruitig van smaak.

De Tripel van Jopen

Jopen Trinitas Tripel is een driegranentripel. Jopen heeft haar eigen drie-eenheid: de drie brouwgranen die al sinds de middeleeuwen in Haarlem worden gebruikt: gerst, haver en tarwe. Vol en krachtig van smaak met kruidige tonen als vanille en laurier en een karaktervol, hopbittere nasmaak. Onze Tripel heeft een zilveren European Beer Star gewonnen (trots!).

Eten & Tripel bier

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander. Wat eet je precies bij Zwaar Blond bier? Een stevige, zoetige en kruidige smaak past perfect bij:

 • Zwaardere visgerechten.
 • Hollandse pot, zoals stamppot.
 • Kruidige gerechten, zoals Indisch.
 • Harde belegen kazen.
 • Vegetarische quiches.

Kom langs in de Jopenkerk Haarlem

Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.

Bierglas van Zwaar Blond bier

Uit welk bierglas drink je een Zwaar Blond bier? Wij schenken Zwaar Blonde bieren in een bokaal. Door de warmte van je hand op het glas en het brede oppervlak van het bier, bereiken de aroma’s je neus bij elke slok. Bestel nu deze bierglazen.

Proef Zwaar Blonde bieren

Ga je voor een stevige Tripel of voor een zware blonde? Wat je smaak ook is, wij vinden iets wat bij jou past. Shop je zware, blonde bieren om thuis van te genieten. Bestel nu Zwaar Blonde bieren.