Home Sour

Sour

Een Sour is een écht zomers biertje die je makkelijk wegdrinkt. Oh, en wij deinzen niet terug voor een beetje zuur.

Soepel, fris en ja, ook ergens een beetje eigenwijs en spannend. We vertellen je alles over de bierstijl Sour. Durf jij een zure smaak van een Sour aan?

Wat is een Sour?

Steek je hand op als je van zuur houdt! Sours zijn razend populair. Maar wat is een Sour precies?

Een Sour is een zure bierstijl. Met name in de zomermaanden zijn het lekkere dorstlessers. Deze bieren worden verzuurd door de brouwer. Het resultaat zijn zure en zeer verfrissende bieren.

Het brouwproces van een Sour

Wist je dat vroeger zure smaken in bier ongewenst waren? Het brouwen tijdens warm weer werd zelfs gemeden, zodat de bacteriën niet hun werk kon doen. Vandaag de dag worden de bieren met opzet verzuurd door de brouwers. Verantwoordelijk voor de smaak zijn specifieke gisten en bacteriën. Zij worden actief aan de bieren toegevoegd en krijgen vrij spel tijdens het brouwproces.

Brettanomyces gist

De gistsoort Brettanomyces produceert belangrijke aroma’s en smaken om het bier zuur te maken. Brettanomyces is een familie van de biergist Saccharomyces cerevisiaea, ook wel afgekort tot Brett.

Melkzuurbacteriën

Lactobacillus en Pediococcus (melkzuurbacteriën) zorgen voor een verrassende, zure smaken denk maar aan yoghurt. Door fermentatie zetten de melkzuurbacteriën suikers uit het bier om in melkzuur. Dit zorgt voor de lichtzure smaak van het bier. Pediococcus zorgt voor een rijkere en complexere smaak. Lactobacillus daarentegen zorgt voor een zachte en minder complex smaak.

Wilde gisting

Bij spontane gisting stellen brouwers hun bieren bloot aan de open lucht waardoor er wilde gisten en bacteriën in het bier kunnen komen.

Het brouwproces van Jopen

Bij Jopen laten het bier op natuurlijke wijze verzuren door middel van melkzuurbacteriën. De zuurheid wordt daardoor veel complexer en natuurlijker. Zo laten we tijdens het brouwen van Jopen Apri-Gose in der Hose het beslag eerst twee dagen verzuren door middel van Lactobacillus, voordat er verder gebrouwen wordt. In de volksmond worden dit melkzuurbacteriën genoemd. Door fermentatie zetten de melkzuurbacteriën suikers om in melkzuur. Dit zorgt voor de lichtzure smaak van het bier. Maar nee, daar houdt het feest niet op. Nadat het beslag is gefilterd wordt het gekookt Tijdens het koken wordt er Keltisch zeezout toegevoegd waardoor het bier een lichte ziltigheid krijgt. Daarnaast wordt er korianderzaad toegevoegd.  En dan komen we aan bij het ingrediënt waarnaar dit bier voornamelijk is vernoemd, de abrikoos. Dit maakt Jopen Apri-Gose in der Hose tot een ziltig, lichtzurig bier met hinten van abrikoos.

Boek een brouwerijtour

Nieuwsgierig naar het brouwproces van Jopen? Iedere zaterdag geven wij een interessante rondleiding door de brouwerij van Jopen in de Waarderpolder.

Onze sours

Sour stijlen

Sours komen in verschillende soorten en maten. Denk aan een licht zuur biertje tot aan een zeer scherpe, zure smaak. Soms gaat het om een combinatie van diverse fruitsoorten, maar het resultaat is altijd veel sappige fruitige zuurheid!

 • Gose

Wat is een Leipziger Gose?

Er was eens een Duits stadje in Duitsland… Door de Duitse stad Goslar stroomde de rivier de Gose. Hier ontstond in de late middeleeuwen de bierstijl Gose. Het bier werd een ware hit in de stad Leipzig. De Gose is een lichtzurig bier met koriandertonen en een zoutige afdronk. Het zoute karakter verwijst naar het mineraalrijke water uit de rivier Gose, wat voor een ziltige smaak zorgt.

De Gose van Jopen

Jopen Apri-Gose in der Hose is een friszurig bier gebrouwen met Keltisch zeezout, korianderzaad en zeewier. Het frisse en ziltige zuurtje van de Gose balanceert met de volle fruitigheid van de abrikozen. De smaak is in evenwicht. Fruitig door abrikoos, zout en zuur met een droge afdronk.

 • Berliner Weisse
  Berliner Weisse is een bierstijl die wordt gekenmerkt door een droge, zure smaak met maar weinig bitterheid en veel koolzuur. Vanwege de smaak wordt de Berliner Weisse ook wel Champagne van het noorden genoemd.

Berliner Wiesse van Jopen

Jopen Who Gives a Rasp is gebrouwen met 25% rye (rogge) en raspberry (framboos). Deze Berliner Weisse heeft een lichte body en is lekker zurig en fris. De zurigheid is afkomstig van de melkzuurbacteriën. Door de toevoeging van frambozen heeft dit bier een lichtroze kleur gekregen en een subtiele frambozensmaak.

 • Lambiek bier
  Lambiek bier is een bierstijl uit het Belgische Pajottenland. Het bier komt tot stand door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. Na deze fase gaat de gisting door in eikenhouten vaten. Lambiek bevat bijna geen koolzuur en de smaak is zurig en leerachtig.
 • Kriek
  Kriek is een Lambiek bier waar zure kersen aan zijn toegevoegd. Leuk weetje, kersen worden in Vlaanderen ‘krieken’ genoemd. Vandaag de dag worden ook andere fruitsoorten, zoals frambozen, aan Lambiek toegevoegd.
 • Geuze
  Geuze is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken en deze te laten hergisten op fles. Het mengen van die bieren wordt ‘steken’ genoemd.

Een Sour drink je bij…

Dat beer & food hand in hand gaan, weten wij als geen ander. Deze zurige bieren combineren we met:

 • Oesters
 • Vettere vis, zoals zalm.
 • In aperitieven, in gerechten met fruit, voor een soort sangria.
 • Tortilla’s.
 • Vanille-ijs.

Kom langs in de Jopenkerk Haarlem

Kom naar onze locaties voor de lekkerste beer & food combinaties. Ontdek wat bier met gerechten doet.

Sour bierglas

Uit welk bierglas drink je een Sour? Wij schenken onze Sours in een stange, een hoog, slank bierglas, of een vaasje. Bestel nu deze bierglazen.

Proef Sour

Durf jij een zure smaak van een Sour aan? Duik in onze webshop om deze bierstijl uit te proberen of cadeau te geven? Bestel nu een Sour.