Runderstoof en champignons met Jopen Extra Stout
Bereidingswijze
Marinade;
Schil de uien en snijd deze in dunne plakjes. schil de wortels en snijd ze in dikke plakken.Leg het vlees in een diepe schaal met het bier, de wortels, de uien, de geperste knoflook, de laurier en de peperkorrels. Bedek de schaal en zet hem een nacht in de koelkast.
Filter de marinade en bewaar alles apart.
- Het vocht
- De groenten
- De specerijen
- Het vlees
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 130 graden. Verwarm de zonnebloemolie in een gietijzeren braadpan met deksel die ook in de oven kan.
Bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten bruin. als je braadpan niet zo breed is, is het beter om het vlees in meerdere keren te bakken, anders heb je te weinig ruimte om het vlees goed te braden. Haal het vlees uit de pan en bewaar het apart. Doe de olijfolie in dezelfde braadpan en bak de wortels en uien ongeveer 5 minuten op matig vuur onder regelmatig roeren.
Leg het vlees terug in de pan samen met de peperkorrels en de laurierblaadjes van de marinade. Roer goed door. Zeef de bloem over de pan en roer opnieuw. Giet het vocht van de marinade erbij en voeg zout, peper en knoflookpeper toe. Breng alle tot het kookpunt, deksel erop en zet het in de oven.
Het beste is om het vlees te laten sudderen op een heel lage temperatuur, minstens 4 uur lang. Roer af en toe om. Het vlees is gaar als je het met een vork uit elkaar kunt halen.
Bij het serveren borstel je de champignons en haal de onderkant eraf en snijd ze in grote stukken. Bak de champignons bruin in de boter. Voeg zout, peper en fijngehakte peterselie toe. Voeg de champignons toe aan het stoofvlees en kook het geheel nog een 15 minuten op het vuur.
Bestrooi op het allerlaatste moment met nog wat extra fijngesneden peterselie.
Serveren met macaroni, gekookte aardappelen of al dente gekookte tagliatelle… én drink er een vooral een (bok)biertje bij!
Als je dit gerecht 1 of 2 dagen later weer opwarmt, smaakt het zelfs nog lekkerder.
Recept van Carole Gölitz, https://www.frankrijk.nl