Pompoensoep met gehaktballetjes en Jopen 4-granen Bok
Bereidingswijze
Het rundergehakt, ei, fijngewreven beschuiten, milde chilipoeder en fijngeraspte sjalotjes, peper en zout in een mengkom doen en goed mengen. Kleine balletjes vormen en gedurende 1 uur in de koelkast laten opstijven.
Drie eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de balletjes kort om en om bakken. Hittebron op de laagste stand zetten, runder- of gevogeltebouillon toevoegen en gedurende 25 tot 30 minuten stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken en het bier toevoegen. Verder stoven en na de stooftijd de balletjes en de saus warm houden.
Flespompoen schillen, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden. Draadjes van de bleekselderij verwijderen en in stukjes snijden. Drie eetlepels olie in een soeppan verwarmen en de stukjes flespompoen en bleekselderij kort roerbakken. Bouillon toevoegen en op de laagste stand 20 tot 25 minuten laten pruttelen. Vervolgens met een staafmixer pureren, zeven en terugdoen in de soeppan. De warme gehakballetjes en enkele lepels saus door de pompoensoep roeren en met fijngehakte bladpeterselie garneren.
Serveren
Een goed gekoeld glas of proefglaasje (15 cl) Jopen 4-granen Bok, een viergranenbok van 6,5%, erbij serveren.