Mosselen in Jopen Koyt met saffraanmayonaise
Bereidingswijze
Was de mosselen en zoek ze uit. Kapotte mosselen en mosselen die niet meer sluiten, kun je niet eten. Geopende mosselen kun je met de bolle kant tegen aanrecht tikken. Als de mossel niet sluit, deze weggooien. Eenmaal gekookt kun je deze ‘missers’ niet herkennen, je moet ze er dus van te voren uithalen.
Bouw de pan in lagen op, met groenten, mosselen, tijmtakje en wat peperkorrels en schenk tot slot het bier erbij. Dek de pan af, zet hem op hoog vuur, breng de mosselen snel aan de kook, laat ze 10 minuten koken en schud ze af en toe om of leg ze met een schuimspaan af en toe om (alle schelpen moeten open zijn).
Bereidingswijze mayonaise
Giet het eigeel in een kom en klop het los. Giet onder voortdurend kloppen heel langzaam kleine scheutjes olie bij het eigeel. Doe dit niet te snel, want dan zal de saus schiften. Blijf olie toevoegen tot er een dikke kwabbige massa ontstaat. Voeg de mosterd toe en roer de saus goed door. Breng de saus op smaak met peper en het citroensap. Voeg als laatste de saffraandraadjes toe en roer de saus goed door.
Tip
Wanneer je de saus een dag van te voren maakt, lossen de saffraandraadjes op en krijgt de saus een prachtig gemarmerd uiterlijk.