Home Jopen Koyt suikerbrood

Jopen Koyt suikerbrood

Verrukkelijk bij je paasontbijtje

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 fles Jopen Koyt
  • 130 gram rietsuiker
  • 70 gram donkere basterdsuiker

Benodigdheden

Oven, cakeblik en bakpapier.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190-200 graden Celsius. Doe de gist in een bakje met 1 el donkere basterdsuiker, de rest gebruik je later. Neem nu een glas en doe er water in, dat ongeveer 25 graden is. Doe nu 3 el van dit water bij de gist en suiker. Zeef bloem, bakpoeder en zout boven een kom. Schenk Jopen Koyt in een glas uit, maar laat een flinke bodem in de fles achter.

Maak een kuil in de bloem, neem dan de fles en rol het gist los van de bodem en giet het bier in het kuiltje.

Roer met een garde door het bier in de bloem en laat zo het bier steeds wat bloem meenemen.

Giet de rest van het bier erbij en neem ook een slokje van het bier. Maak een groot stuk bakpapier nat onder de kraan. Verkreukel het, knijp het uit en vouw het uit in een cakeblik, zodat het papier aan alle kanten over de rand hangt en het blik goed bekleed is. Vouw het brooddeeg een paar keer dubbel en leg het met de naad naar beneden in het blik. Bak het brood ongeveer 45 minuten tot het gaar is. Steek er een satéprikker in om het te controleren.

Verrukkelijk met een beetje roomboter bij je paasontbijtje!

Recept van Arvid Bergström, www.kokenmetkrullen.nl