Chocolade Nemesis met vanille-ijs en Jopen Leibier (Imperial Russian Stout)
Bereidingswijze
taart
Smelt de boter samen met de gehakte stukken chocolade au bain marie tot een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius.
Klop de eieren samen met de suiker luchtig met een garde of in de keukenmachine.Roer de boter en chocolade goed door elkaar, zodat je een vloeibaar geheel hebt.
Meng nu met een spatel of pannenlikker de boterchocolade door het eisuikermengsel en verdeel dit in een ingevette met bakpapier bedekte bakvorm.
Bak dit een minuut of 25 in een oven van 180 graden, tot het geheel ‘baveux’ is, oftewel net niet meer vloeibaar.
ijs
Zet de room, melk en de helft van de suiker op met het vanillestokje, die je in de lengte door de helft heb gesneden, breng dit langzaam aan de kook en laat het dan minstens 20 minuten trekken.
Roer de eidooiers goed los met de andere helft van de suiker en roer daarna snel het roommengsel met een garde erdoor. Doe dit mengsel terug in de pan en verwarm dit op heel zacht vuur tot de eidooier gaat binden. Dit is op een temperatuur van ongeveer 70 graden.
Laat het mengsel nu snel afkoelen en draai het dan op in de ijsmachine.
Serveren
Als de taart goed is afgekoeld, snijd dan een punt op het bord, leg dan een bol vanille-ijs hierbij, decoreer eventueel met krokante zoete amandeltjes of tuille en serveer direct. Heerlijk met een Russian Imperial Stout, door de cacao- en koffietonen met fruitige afdronk in het bier.