‘Frietje uit de puntzak. Saus. That’s it.’

Voor Sebastiaan Hoes van FrietHoes is de keuze voor een ultiem frietgerecht dus snel gemaakt. Friet, friet en nog eens friet. Maar hoe is FrietHoes eigenlijk ontstaan? En hoe zijn ze erbij gekomen om een bier te brouwen met overgebleven aardappelschillen? 

“FrietHoes is ontstaan door mijn broer, die was kok en deed een cateringklus op de Modefabriek in de Rai in 2007. Hij maakte daar echt verse friet en de reacties waren laaiend enthousiast. Toen was het vuurtje ontstoken. Toen hij in 2010 een winkel in Haarlem was gestart, heb ik mezelf datzelfde jaar ingekocht met een foodtruck. “

 

Een droom die uitkomt

“Toen wij onze FrietFabriek gingen bouwen, hebben we Jopen benaderd. We keken echt naar hen op. Nog steeds hoor. We wilden heel graag hun mening horen. Hadden ze een heel traject afgelegd of hadden ze alles op gevoel gedaan? Waar liepen ze tegenaan? Ze ontvingen ons met open armen. Hebben alles gedeeld. Zo gaaf. En dan nu dit moment, samen een bier. Toch een droom die uitkomt.” Twee Haarlemse bedrijven die samenwerken. FrietHoes kijkt hoe Jopen het doet, maar ze varen hun eigen koers. Een mooie samenwerking resulteert in een mooi resultaat. Een fris zachte Pale Ale van 5,5%. Natuurlijk heeft Sebastiaan het bier al geproefd. “Super lekker en toegankelijk. Fris, maar toch kruidig. Echt een lekkere doordrinker.”

 

Schillen

“Onze friet is echt vers, maar dan ook écht. Onbewerkt en puur. Wat vroeger alleen bij de speciaalzaak of bij een restaurant die het zelf maakte verkrijgbaar was, is nu voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan onze friet kopen, in heel Nederland. En dat is uniek.” Tijdens het verwerken van de vele aardappels blijven er kleine stukjes over. Schillen. Het liefst gebruikt FrietHoes deze weer voor iets wat zij ook weer kunnen gebruiken. Zero Waste is voor de frietbakkers het uitgangspunt.

 

Van aardappel tot bier

“Wij zijn bierliefhebbers en in onze zoektocht naar een bestemming voor onze schillen was de wens al heel gauw: We gaan er bier van maken, kan dat?”

Ja, dat kan! Laat dat maar aan de brouwers van Jopen over. Tijdens het brouwproces van het Schillen Blond zijn de overgebleven schillen van FrietHoes toegevoegd, dus in plaats van een hopgift, had je ineens ook een schillenadditie. Dit donkerblonde bier bevat hoparoma’s van citrusvruchten, waaronder mandarijn, en een goed bittertje.

 

Joost Swarte

Joost Swarte heeft het etiket voor Schillen Blond ontworpen. Bij FrietHoes werken ze al langer samen met de Haarlemse striptekenaar. “Joost Swarte maakt al jaren een deel van onze uitingen. Super leuk om daar bij het proces betrokken te zijn. Het is echt een kunstenaar. ”Maar hoe zijn ze eigenlijk op het op het design van het etiket gekomen? “Aan Joost Swarte gevraagd: Wil jij een etiket maken? Je hebt de vrije hand. Zo geschiedde”, lacht Sebastiaan.

 

En vraag je je nu nog af wat voor saus Sebastiaan Hoes het liefst bij zijn friet eet?

“Samurai en pindasaus en een verdwaald klontje mayo.”

 

Je moet 18 jaar oud zijn om deze website te bezoeken.

Bevestig je leeftijd

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -

nix18
Je browser is verouderd!

Update je browser om deze website goed te kunnen bekijken.Update mijn browser

Sluit