Collaboration Brews 2015

Op Sint Maartensdag, 11 november 1994, is Jopen opgericht. Sint Maarten was de beschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde. In het kader van ons twintigjarig jubileum brouwt Jopen een aantal Collaboration Brews. Met bevriende brouwers over de hele wereld hebben we de brouwhanden ineen geslagen. Deze nauwe samenwerkingen resulteren in bijzondere en soms gewaagde smaakervaringen.

Collaboration Brew 1 – Imperial Pilsener Imperial-klein

De eerste Collaboration Brew is gebrouwen in samenwerking met Kees Bubberman van Brouwerij Kees in Middelburg. Met Kees hebben we een Imperial Pilsener gebrouwen: blond en ondergistend zoals pils, maar dan met net even wat meer hop, meer alcohol en meer smaak. De Nieuw-Zeelandse hop geeft dit bier zijn unieke karakter.

RyemeibockCollaboration Brew 2 – Rye Meibock

De tweede Collaboration Brew is gebrouwen met brouwer Spike Buckowski van Terrapin in Athens Georgia (USA). Deze Amerikaanse brouwerij (sinds 2002) staat bekend om zijn hoppige bieren en creatieve limiteds. We hebben gekozen voor een Meibock met roggemout en wat Simcoe hop.

Dark Gerste kleinCollaboration Brew 3 – Dark Gerste No1

Met bierhistoricus en publicist Ron Pattinson hebben we een Dark Gerste No1 gebrouwen. Het is een historisch Nederlands bier volgens een recept uit 1911 (alcoholpercentage rond de vijf procent) van een grote brouwer uit Rotterdam. Dit was destijds hun meest verkochte bier. Onderscheidend, omdat het een ondergistend gerstebier was. Het bier is goed gehopt, heeft een doordrinkbaar karakter en is ondanks zijn donkere kleur niet extreem zoet.

French-IPACollaboration Brew 4 – French IPA 

In samenwerking met onze collega’s van SNAB hebben we een French IPA gebrouwen. Met de Franse hopsoorten Aramis, Triskel en Barbe Rouge. Iedereen kent de fruitige Amerikaanse IPA’s met hun citrusfruitkarakter. Met dit bier willen we laten zien dat ook in andere landen fruitige hop verbouwd wordt. Deze Collaboration Brew won brons in de categorie ‘IPA’ tijdens de World Beer Awards 2015.

BloemenmarktCollaboration Brew 5 – Bloemenmarkt

De vijfde Collaboration Brew is gebrouwen met Gypsy brewer Brian Strumke van Stillwater. Brian brouwt veel Saison bieren. Bloemenmarkt (4,5%) is gebrouwen met onze drie traditionele brouwgranen gerst, haver en tarwe en bloemen (jasmijn, kamille en madeliefjes).


Double-DutchCollaboration Brew 6 – Double Dutch DIPA 

Onze zesde Collab hebben we gebrouwen met John de Vries van Bierbrouwerij Emelisse. We hebben een Double IPA van 8% gebrouwen met gerstemout, rogge en haver. Deze DIPA is gehopt met Amerikaanse Centennial en Zythos en het Tsjechische Kasbek.

Coastal-Gose_33cl kleinCollaboration Brew 7 – Coastal Gose

Deze Collaboration Brew is gebrouwen met Giovanni Campari van Brouwerij Del Ducato. Samen hebben we gekozen om een variant te brouwen van het Leipziger Gose bier. Dit friszurige bier met Keltisch zeezout, korianderzaad en zeewier is een ideaal terrasbier (4,5%).

Smoking TrojkaCollaboration Brew 8 – Smoking Trojka 

Deze threeway Collaboration Brew is gebrouwen met Toccalmatto (IT) en Grateful Deaf (USA). Samen hebben we gekozen om een zware stout te brouwen met extra sinaasappel en gerookte mout. Om deze toch al volle RIS nog voller te maken, is lekker veel Zythos en Simcoe hop gebruikt.

Haarlemse GentherCollaboration Brew 9 – Haarlemse Genther

Haarlemse Genther is gebrouwen met de vrouwelijke brouwers van de brouwerij-onderzoeksgroep van de Associatie Universiteit Gent. Samen hebben we gekozen om een bier te brouwen met koffie en karamel. Hiermee ontstaat een vol bier van 7% dat refereert aan Haagsche Hopjes. Haarlemse Genther is heerlijk als after-dinnerbier.

HarlemshakekleinCollaboration Brew 10 – Harlem Shake

Harlem Shake is gebrouwen met de Oedipus mannen uit Amsterdam. Samen hebben we gekozen om een Export Stout (7,5%) te brouwen met framboos en zwarte peper.

Collaboration Brew 11 – Disco Bitch 

DiscobitchDisco Bitch is onze elfde Collaboration Brew. Deze 3-way collaboration is in samenwerking met Dry & Bitter Brewing Company uit Denemarken en Het Uiltje uit Haarlem gebrouwen. We hebben een Gin & Tonic IPA van 6% gebrouwen met jeneverbes en kinine.

 

Delen...Pin on PinterestShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Facebook

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bloemenmarkt | Jopen | Speciaalbiertjesblog - […] “Op Sint Maartensdag, 11 november 1994, is Jopen opgericht. Sint Maarten was de beschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde. In…
  2. Rye Meibock | Jopen | Speciaalbiertjesblog - […] en creatieve limiteds. We hebben gekozen voor een Meibock met roggemout en wat Simcoe hop.”(jopen.nl) Ik was erg…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je moet 18 jaar oud zijn om deze website te bezoeken.

Verifeer jouw leeftijd

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -

nix18
Je browser is verouderd!

Update je browser om deze website goed te kunnen bekijken.Update mijn browser

Sluit