Collaboration Brews 2015

Op Sint Maartensdag, 11 november 1994, is Jopen opgericht. Sint Maarten was de beschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde. In het kader van ons twintigjarig jubileum brouwt Jopen een aantal Collaboration Brews. Met bevriende brouwers over de hele wereld hebben we de brouwhanden ineen geslagen. Deze nauwe samenwerkingen resulteren in bijzondere en soms gewaagde smaakervaringen.

 

Imperial Pilsener – Imperial lager, 7,8%Imperial-klein

De eerste Collaboration Brew is gebrouwen in samenwerking met Kees Bubberman van Brouwerij Kees in Middelburg. Met Kees hebben we een Imperial Pilsener gebrouwen: blond en ondergistend zoals pils, maar dan met net even wat meer hop, meer alcohol en meer smaak. De Nieuw-Zeelandse hop geeft dit bier zijn unieke karakter.

Kees Bubberman was al jarenlang bevriend met een hobby-bierbrouwer terwijl hij werd opgeleid als horecakok. Hij zag een unieke kans en opende in 2015 Brouwerij Kees in zijn thuisstad Middelburg. Toegankelijk smakende bieren, maar wel met een twist, iets aparts, dat is waar zijn brouwerij om draait. Tientallen vooral op Britse en Amerikaanse leest geschoeide en gedurfde IPA’s, zware porters, coffee stouts, winterbieren en saisons verlieten de brouwerij.

 

RyemeibockRye Meibock – Rogge Meibock, 7%

De tweede Collaboration Brew is gebrouwen met brouwer Spike Buckowski van Terrapin in Athens Georgia (USA). Deze Amerikaanse brouwerij staat bekend om zijn hoppige bieren en creatieve limiteds. We hebben gekozen voor een Meibock met roggemout en wat Simcoe hop.

De brouwerij in Athens Georgia draait sinds 2002. Terrapin Beer begon als de droom van John Cochran en Spike Buckowski, die samenwerkten in een kleine brouwerij in Atlanta. De twee merkten dat ze iets konden bijdragen in de brouwwereld in het zuidoosten van Amerika, en begonnen met het brouwen van recepten. Al snel wonnen ze een gouden medaille in de Amerikaanse Pale Ale categorie met hun Rye Pale Ale. Op de dag van vandaag wordt Rye Pale Ale vergezeld door zes andere vaste bieren, vier seizoensbieren en minstens twaalf speciale projecten, zijprojecten en collaborations.

 

Dark Gerste kleinDark Gerste No1 – Donker gerste, 5% 

Met bierhistoricus en publicist Ron Pattinson hebben we een Dark Gerste No1 gebrouwen. Het is een historisch Nederlands bier volgens een recept uit 1911 (alcoholpercentage rond de vijf procent) van een grote brouwer uit Rotterdam. Dit was destijds hun meest verkochte bier. Onderscheidend, omdat het een ondergistend gerstebier was. Het bier is goed gehopt, heeft een doordrinkbaar karakter en is ondanks zijn donkere kleur niet extreem zoet.

Ron Pattison is onder andere bekend van zijn blog Shut up about Barclay Perkins waarin hij elke dag een stuk plaatst over de historie van bier of een bierstijl. Zo schrijft hij over het bier in Chicago in 1890, de hop industrie van Engeland in 1889, of over de ‘floating industry’. Naast de historische kant van deze stukken, schrijft hij ook boeken waarin recepten, de historie van bierstijlen, of zelfs pub guides van bekende steden te vinden zijn.

 

French-IPAFrench IPA – Indian Pale Ale, 7%

In samenwerking met onze collega’s van SNAB hebben we een French IPA gebrouwen. Met de Franse hopsoorten Aramis, Triskel en Barbe Rouge. Iedereen kent de fruitige Amerikaanse IPA’s met hun citrusfruitkarakter. Met dit bier willen we laten zien dat ook in andere landen fruitige hop verbouwd wordt. Deze Collaboration Brew won brons in de categorie ‘IPA’ tijdens de World Beer Awards 2015.

SNAB is opgericht op 24 januari 1991. Hun missie is ‘het promoten van de biercultuur in het algemeen en van alternatieve bieren in het bijzonder’ waarin ze met traditionele en nieuwe grondstoffen en methodes bier brouwen.

 

BloemenmarktBloemenmarkt – Saison met bloemen, 4,5%

Bloemenmarkt is gebrouwen met onze drie traditionele brouwgranen gerst, haver en tarwe. Voor deze vijfde collab brew hebben wij samengewerkt met Gypsy brouwer Brian Strumke van brouwerij Stillwater. Brian brouwt veel Saison bieren en de twist aan dit bier, is dat het gebrouwen is met bloemen; jasmijn, kamille en madeliefjes.

Brouwerij Stillwater is opgericht door Brian Strumke die een leven leidde als internationaal elektronica DJ en producer voordat hij op het pad van bierbrouwer werd geblazen. Hij maakte snel zijn stem in de wereld door zijn vaak vreemde brouwsels en onconventionele brouwmethoden. Brian brouwt zijn bieren met gebruik van kruiden, specerijen en wilde gisten.

 


Double-Dutch
Double Dutch DIPA – Double IPA, 8%

Deze Double IPA van 8% is gebrouwen met gerstemout, rogge en haver en is gehopt met Amerikaanse Centennial en Zythos en het Tsjechische Kasbek. Double Dutch DIPA is ontstaan in samenwerking met John de Vries van Bierbrouwerij Emelisse.

Bierbrouwerij Emelisse brouwt bieren met een ouderwets tintje.

 

 

Coastal-Gose_33cl kleinCoastal Gose – Gose, 4,5%

Samen met Giovanni Campari van Brouwerij Del Ducato is een variant van het Leipziger Gose bier gebrouwen. Dit friszurige bier met Keltisch zeezout, korianderzaad en zeewier is een ideaal terrasbier.

Brouwerij Del Ducato.

 

 

Smoking TrojkaSmoking Trojka – Russian Imperial Stout, 10,5%

Deze threeway Collaboration Brew is gebrouwen met Toccalmatto (IT) en Grateful Deaf (USA). Samen hebben we gekozen om een zware stout te brouwen met extra sinaasappel en gerookte mout. Om deze toch al volle RIS nog voller te maken, is lekker veel Zythos en Simcoe hop gebruikt.

 

 

Haarlemse GentherHaarlemse Genther – 7%

Haarlemse Genther is gebrouwen met de vrouwelijke brouwers van de brouwerij-onderzoeksgroep van de Associatie Universiteit Gent. Samen hebben we gekozen om een bier te brouwen met koffie en karamel. Hiermee ontstaat een vol bier van 7% dat refereert aan Haagsche Hopjes. Haarlemse Genther is heerlijk als after-dinnerbier.

 

 

HarlemshakekleinHarlem Shake – Export Stout, 7,5%

Harlem Shake is gebrouwen met de Oedipus mannen uit Amsterdam. Samen hebben we gekozen om een Export Stout (7,5%) te brouwen met framboos en zwarte peper.

 

 

DiscobitchDisco Bitch – Gin & Tonic IPA, 6%

Disco Bitch is onze elfde Collaboration Brew. Deze 3-way collaboration is in samenwerking met Dry & Bitter Brewing Company uit Denemarken en Het Uiltje uit Haarlem gebrouwen. We hebben een Gin & Tonic IPA van 6% gebrouwen met jeneverbes en kinine.

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bloemenmarkt | Jopen | Speciaalbiertjesblog - […] “Op Sint Maartensdag, 11 november 1994, is Jopen opgericht. Sint Maarten was de beschermheilige van het Haarlemse Brouwersgilde. In…
  2. Rye Meibock | Jopen | Speciaalbiertjesblog - […] en creatieve limiteds. We hebben gekozen voor een Meibock met roggemout en wat Simcoe hop.”(jopen.nl) Ik was erg…

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je moet 18 jaar oud zijn om deze website te bezoeken.

Bevestig je leeftijd

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -

nix18
0
Je browser is verouderd!

Update je browser om deze website goed te kunnen bekijken.Update mijn browser

Sluit