Home Nieuws Leven in de Jopen-brouwerij – Reportage door HRLM
17 december 2013

Leven in de Jopen-brouwerij – Reportage door HRLM

Waar voorheen de bussen van Connexxion geparkeerd stonden, is nu volop bedrijvigheid gaande.
De werkzaamheden voor de uitbreiding van de bottellijn van Jopen zijn in volle gang. In het voorjaar moeten de werkzaamheden op het voormalige parkeerterrein aan de Emrikweg gereed zijn en
komt er leven in de brouwerij!

Wie Jopen in aanloop van de opening van de kerk een beetje gevolgd heeft, weet dat ze niet  onbekend zijn met wat tegenslag. Het duurde tot 2005 voordat de aankoop van de kerk een feit was en in het voorjaar van 2010 kon er gestart worden met de verbouwing. Op hun zestiende verjaardag konden de eerste bezoekers genieten van het Haarlemse bier en de bijbehorende spijzen. Wij zijn nieuwsgierig… Hoe zal het Jopen nu vergaan in de Waarderpolder?

Kleine vertraging

Lydian Zoetman en Michel Ordeman schuiven op een gezellige vrijdagmiddag in de kerk aan. Ze hebben het druk, zoveel is duidelijk. Maar er is goed nieuws, want ze hebben het koopcontract getekend! “Daarna is het eigenlijk allemaal heel snel gegaan. Marc Schuurman is onze nieuwe projectmanager en hij begeleidt het project van a tot z. Alle bussen zijn inmiddels van het Connexxion-terrein af ”, vertelt Lydian opgelucht. “Daarna konden we pas kijken of de fundering
ook daadwerkelijk goed was. Dit heeft geresulteerd in een kleine vertraging. Maar we hebben gelukkig al vaker met dit bijltje gehakt.” Michel glimlacht: “Eén ding is in ieder geval zeker. De verbouwing zal niet zo ver uitlopen als de kerk.”

Brouwklaar

Niet lang daarna werden aardig wat containers weggehaald met asfalt. “Daaronder zat een  gefundeerde betonlaag”, legt Michel uit. “Ontzettend fijn, want we kunnen op deze bestaande fundering doorbouwen. Er heeft namelijk een pand op gestaan met een behoorlijke draagkracht. Maar aangezien we op één hoog een kantine/horecafunctie gaan creëren, worden er nog een paar extra palen bij geheid. In de betonlaag worden sleuven gegraven voor de afwatering en we gaan een nieuwe riolering aanleggen. Vervolgens gaat er een tweede betonlaag overheen. Qua palenwerk en fundering komt er dus niet zoveel werk meer bij kijken. We hopen dat voor eind dit jaar het betonwerk volledig gereed is en eind februari de muren en het dak. In maart wordt de technische vloer gelegd en eind maart is het de beurt aan de bottellijn. Hopelijk kunnen we in april proefdraaien en vanaf eind april, begin mei moeten we volledig brouwklaar zijn.”

Ambities

Jopen kan 2013 met twee prijzen op zak uitluiden. Jopen heeft een gouden en een zilveren medaille behaald tijdens de verkiezing ‘Brussels Beer Challenge 2013’ in Luik voor respectievelijk Jopen Jacobus en Jopen Extra Stout. Maar wat zal 2014 gaan brengen? Lydian: “We zijn nog bezig met de planning voor volgend jaar, maar we willen in ieder geval meer activiteiten organiseren. Onze masterclasses, zoals Bier & kaas, Bier & Oesters en Bier & chocolade, lopen ongelooflijk goed. Verder gaan in de retailbranche grote acties plaatsvinden en Gall & Gall heeft ons landelijk opgenomen. Voor de Waarderpolder hopen we dat de bottlelijn vlekkeloos gaat lopen en dat we onze doelstellingen gaan halen. We willen maar liefst 12.000 hecto gaan brouwen! En natuurlijk dat wij maar gelukkig en blij met elkaar blijven”, knipoogt Lydian naar Michel. “Daar sluit ik me volledig bij aan”, aldus Michel. “Proost op het nieuwe jaar!”

Bron: HRLM
Tekst: Marit Swart.