Vandaag op het menu: Yankee Punch! Op vrijdag 14 september brouwden wij onze zesde collab van dit jaar met Brouwerij Frontaal uit Breda. Wij brouwden tijdens het Meet the brewer-event een Double New England IPA. En laten Frontaal en Jopen beiden heel goed zijn in het brouwen van IPA’s.
Brouwerij Frontaal is een relatief jonge brouwerij welke nu 3 jaar operationeel is. Er wordt bij het brouwen vooral gefocust op Amerikaanse en Engelse stijlen. Lees hier meer over Roel Buckens en het Meet the Brewer-event in de Jopenkerk Haarlem.
De bittere reis van de IPA
Het is een hele mond vol, ja. Een Double New England IPA. Wat is het nu precies? Het begint in de 19e eeuw bij IPA. Soldaten in Brits India en andere buitenposten van het Britse Rijk verlangden naar het bier wat ze thuis altijd hadden. Ze hadden toentertijd per dag recht op één pint bier. Dat bier overleefde helaas nooit de zeereis van vier maanden. Brouwers losten dit op door veel hop toe te voegen en het bier een hoog alcoholpercentage te geven. Beiden hebben een conserverende werking waardoor het aan het eind van de zeereis nog goed was. Het bier kreeg een bitter karakter en de bierstijl kreeg de naam India Pale Ale. De Britse bierbrouwer George Hodgson is met zijn IPA-bier bekend geworden: zijn brouwerij lag namelijk op de vaarroute. En zo werd India Pale Ale steeds populairder. Tegenwoordig is IPA wereldwijd één van de meest gedronken bieren.
Fruity, bitter, hazy
Langzamerhand ontstonden er verschillende IPA soorten. De stijl waarmee het allemaal begon heet English IPA. Bij de English IPA speelt mout de hoofdrol. Hierdoor heeft het bier vaak een fruitige en geroosterde smaak. In Amerika ontstond de American IPA, gebrouwen met veel Amerikaanse hop. Het bier heeft vaak een uitgesproken hoppige smaak met aroma’s van citrus en tropische vruchten. Een andere variant van dit bier is Imperial IPA, ook wel dubbel IPA genoemd. Dit is een smaakvolle variant en bevat nóg meer hop. Het alcoholpercentage ligt boven 7,5%.
Een New England IPA is een variant van de English IPA. Door middel van een speciale gistsoort en het gebruik van fruitige hoppen, is het bier mistig of wazig geworden. De bekende hopbitterheid van een IPA is minder dan van een gewone IPA. Voeg je hierbij veel hop toe, dan krijg je de mix tussen een dubbel IPA en een New England IPA… En zo zijn we bij onze Yankee Punch aangekomen.
Hop hop, proeven maar
Brouwerij Frontaal staat bekend om de extreme fruitige en juicy smaken van hun bieren. Denk bijvoorbeeld aan hun American IPA ‘Bulldog’ of aan South 2018, een Ultra Session IPA.
Yankee Punch is dus ook een hoppy bomb met veel tropische fruittonen van de hopsoorten Citra, Ekuanot en Hüll Melon. De speciale gistsoort heeft het bier mistig gemaakt en er zijn sterke aroma’s van mango en lychee. Yankee Punch is soepel en sappig met een zachte bitterheid, maar bevat wel 7,6% alcohol! En de naam? Die is gebaseerd op de regio New Engeland, gelegen in het noordoosten van de Verenigde Staten. De naam gaat dan ook over de inwoners van de meeste bekende stad, New York, waar ze Yankees genoemd worden. So you’d better be ready for a fruity punch in the face!
Sweet ‘n Sour
Een goed gesprek over Yankee Punch met biersommelier Jelle Yu en onze Amerikaanse biervriend Chris Bettini heeft een bladzijde vol aan culicombi’s opgeleverd. Waar het vooral om gaat, is dat het bier vanwege de fruitige smaak goed te combineren is met zoete en zure gerechten. Bijvoorbeeld een salade met geitenkaas en bessen, of kaas met walnoten en honing. Cheesecake met vanille-ijs is ook een goede combi.
Winter tip!
Als kers op de taart geeft Jelle nog een tip voor de winter die er binnenkort toch echt aankomt. Combineer dit bier met mandarijn en chocolademousse! Een ideale afsluiter voor een winters diner.
Collabs van 2018
- Veluws Vuur – Russian Imperial Stout, 11%
- Cheri Mola – Fruit IPA, 6,5 %
- What If Hop Was One of Us – Hoppy Sour, 4,5%
- Wheat Impact – SMASH Weizen, 5%
- Blame It on the Monks – Brut IPA, 7,5%
- Yankee Punch, Double NEIPA, 7,6%