“Brouwen moet een uitdaging zijn, zonder uitdaging is er niets aan”
Voor een nieuwe collaboration brew heeft Jopen gebrouwen met Brouwerij Frontaal uit Breda. Op vrijdag 14 september 2018 werd er in de ketels van de Jopenkerk Haarlem gebrouwen en om 16.00 uur ging het evenement Meet the Brewer van start. Bezoekers hadden de kans om Roel Buckens (brouwer én eigenaar van Frontaal) te ontmoeten en een aantal bieren van de brouwerij te proeven. Mocht je het event gemist hebben, hierbij een kennismaking met Frontaal.
“Toen ik zestien was, liet mijn moeder mij een aantal Belgische bieren proeven”, vertelt Roel enthousiast. “Ik werd verliefd op de complexiteit van sommige bieren. Tijdens mijn werk als chef groeide mijn interesse in verschillende smaken. Op mijn achttiende ben ik naar Australië verhuisd en daar heb ik geleerd om op commerciële schaal te brouwen. In 2011 ben ik terug naar Nederland gegaan en thuis gaan brouwen voor vrienden en familie. Vanuit daar is het alleen nog maar gegroeid en in 2015 was er genoeg geld bijeen om Brouwerij Frontaal te openen. En nu zijn we bezig met een tweede crowdfunding om, hopelijk, aan het eind van het jaar te verhuizen naar de Faam (een oude snoepfabriek in Breda).”
Over Brouwerij Frontaal
Frontaal is een relatief jonge brouwerij (3 jaar operationeel). Er wordt bij het brouwen vooral gefocust op Amerikaanse en Engelse stijlen. “Wij willen niet bekend staan als een brouwerij die maar één ding kan, namelijk het brouwen van ‘hazy IPA’s’. Dat is de reden waarom wij bij Frontaal veel verschillende soorten bier brouwen. Het brouwen moet een uitdaging zijn, zonder uitdaging is er niets aan. Wat ons zo speciaal maakt, is de manier waarop wij bier benaderen. Wij hebben geen vaste uitgangspositie in het formuleren van onze recepten. Wij brouwen met ingrediënten waar we mee willen brouwen, en als dat betekent dat het bier duurder wordt, dan is dat maar zo.”
Ontstaan van de collab met Jopen
Toen Roel begon met brouwen, kreeg Jopen meer aandacht op de markt. Bij Frontaal hebben ze respect voor de manier waarop Jopen zichzelf presenteert. “Bij Jopen hebben ze een mooie balans gevonden tussen traditionele stijlen, maar ook het brouwen van innovatieve bieren.” Roel vertelt dat hij op een conferentie aan de praat raakte met Michel Ordeman, algemeen directeur van Jopen. Na een tijdje gepraat te hebben, lag het plan voor een collab al snel op tafel. Dit gebeurde heel spontaan en daar houden ze bij Frontaal wel van. “Ja, je wilt tenslotte geen geforceerde collab!”, sluit Roel lachend af.
Uit deze collaboration ontstaat een New England Double IPA (verwacht alcoholpercentage 8,3%) met tonen van citrus en meloen.
Jopenbrouwer Piotrek Bilman met Roel