Home Nieuws Jopen Adriaan winnaar witbiertest Telegraaf
6 augustus 2012

Jopen Adriaan winnaar witbiertest Telegraaf

Onder leiding van wit- en weizenbierkenner Rick Kempen van Bier&cO testte landelijk dagblad de Telegraaf recentelijk de kwaliteit van wit- en weizenbier van grote- en kleine bierbrouwers. Bij het testpanel kwamen de grote biermerken er slecht vanaf, terwijl de kleine bierbrouwers hoog scoorden. Jopen Adriaan scoorde uit de 6 geselecteerde witbieren het hoogst met 25,5 punten. Het advies van het testteam luidde: zoek naar een terras waar ze Jopen Adriaan of Korenwolf Gulpener schenken.

Verschil weizenbier en witbier

Even over het verschil tussen Weizenbier en witbier. Wat naam betreft zou je denken dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse Weizenbier ongeveer hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Witbier is een tarwebier gebrouwen volgens hoge gisting en die gisting zorgt voor een fruitige, en kruidige smaak, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. De tarwe in witbier is overigens niet gemout. In Weizenbier wordt minder hop gebruikt waardoor de smaak minder bitter is. Bovendien worden er ook geen kruiden toegevoegd.

Jopen Adriaan bier

Jopen BV heeft zich gespecialiseerd in het brouwen van traditioneel Nederlandse speciaalbieren. Het originele recept waarop bieren van Jopen zijn gebaseerd, gaat terug tot 1407. De terugkeer van de grote stadskorenmolen ‘De Adriaan’ was reden voor de brouwers van de Jopenbieren om met een nieuw historisch bier te komen. Het Jopen Adriaan bier ontleent haar naam aan de molen die eeuwenlang aan de oever van het Spaarne stond en granen maalde voor de Haarlemse brouwers.

Stadsrecept

Adriaan is een witbier dat wordt gebrouwen volgens het stadsrecept uit 1407. Het recept schrijft voor dat er niet alleen Gerstemout en Tarwe wordt gebruikt, maar ook haver. Dit driegranen bier wordt met historische bierkruiden gebrouwen, heeft 5% alcohol en een verfrissende lichtkruidige smaak. Het verfrissende karakter zorgt ervoor dat Adriaan een uitstekende dorstlesser is.