Home Nieuws Brut hè? Blame It on the Monks!
13 september 2018

Brut hè? Blame It on the Monks!

Misschien heb je er al iets over gehoord… Brut IPA is dé nieuwe bierstijl! Ook Jopen heeft hiermee geëxperimenteerd. Onze collaborationlijn bestaat onder andere uit onze Brut IPA ‘Blame It on the Monks’. Deze keer heeft Jopen de handen ineengeslagen met een brouwerij in de wijk Schnitzelburg, Louisville. Met behulp van een speciale giststam hebben we met Monnik Beer een zeer droge Brut IPA gecreëerd.

Brut IPA is voor het eerst gebrouwen in San Francisco en nu al meerdere landen aan het veroveren. Brut is een zeer droge champagne en bij Brut IPA gaat het om hoppigheid, in combinatie met een droge body.

Tijdbom in een fles

Het verhaal gaat dat de Benedictijnse monnik Dom Pierre Pérignon een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van champagne. In zijn tijd, de 17e eeuw, was fermentatie van de wijn in de fles een enorm probleem voor wijnbrouwers. Zodra de temperatuur een aantal graden zakte en de herfst werd aangekondigd, stopte soms het gistingsproces voordat alle suikers in de wijn waren omgezet naar alcohol. Gisten gebeurt meestal tussen de 18 en 25 graden. Als de wijn in deze fase werd gebotteld, werd het letterlijk een tijdbom.

Zodra de lentebloemetjes begonnen te bloeien en de temperatuur weer aangenaam werd, begon de nog aanwezige gist in de flessen weer te werken en werd er kooldioxide geproduceerd. Deze perste op zijn minst de kurk uit de fles en vaak ontplofte de fles, waarmee er een kettingreactie werd veroorzaakt bij de andere flessen. Dit was gevaarlijk voor werknemers en ook werd als gevolg soms een heel jaar aan wijnproductie vernietigd.

Per toeval

Monnik Dom Pérignon ging op zoek naar een manier om dit te voorkomen en creëerde een tweede gistproces. Deze probeerde hij in eerste instantie tegen te gaan, hij wilde zelfs dat er zo weinig mogelijk gisting plaatsvond, maar uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een mousserende wijn. Vandaar dat de champagne vernoemd is naar monnik Dom Pérignon. In het bier is dit ook goed te merken door middel van de droogheid, de kleine koolzuurbelletjes en de schuimkraag die wit van kleur is.

Weet je wat nog meer per toeval is ontdekt? Cornflakes. In 1989 lieten broers John en Will Kellogg de pot van gekookt graan per ongeluk een paar dagen op het fornuis staan. Het mengsel was beschimmeld, maar het product dat was ontstaan was droog en dik. Na een paar experimenten waren ze van de schimmel af en hadden ze cornflakes gecreëerd.

Droog, fris en fruitig

De Brut IPA is gebrouwen met gerst, tarwe en haver. Het bier is lekker droog, maar krijgt door de hop fruitige tonen. Het heeft een verfrissende smaak van witte druiven. Onze biersommelier en restaurantmanager Jelle Yu zegt: “Ik proef in deze Brut IPA eveneens perzik door de hop en cederhout door de Sorachi Ace hop.”

Het bier is goed te combineren met bijvoorbeeld schelvisfilet. Door het bier krijgt de vis een extra frisse en fruitige smaak. Ben je ook benieuwd naar deze combinatie? Vanaf vrijdag 14 september staat deze culicombi op de menukaart in de Jopenkerk Haarlem!

Ik wil meer Brut!

Naast Jopen zijn er meerdere brouwerijen die hebben geëxperimenteerd met deze nieuwe bierstijl. Oproer Brouwerij heeft in samenwerking met Brouwerij Maximus een zoete troebele Brut IPA gebrouwen met fruitige smaken en hoppige aroma’s. Ook vandeStreek-bier doet mee met een zeer droge Brut IPA met drie verschillende hopsoorten.

Ben jij ook verliefd geworden op deze nieuwe bierstijl? Blame It on the Monks!

Overige collabs van 2018

We zijn weer volop bezig om met andere brouwers uniek bier te brouwen. De overige collabs van 2018 staan hieronder.

Veluws Vuur is samen gebrouwen met Epe Bier Collectief waarbij met 20% roggemout en karamel- en roostmouten een Russian Imperial Stout is gebrouwen. Tijdens de lagering is Amerikaans eikenhout en O de Vie toegevoegd. Dit distillaat, van vers geplukte Centennial-hopbellen geteeld in Epe, is twee jaar geleden gecreëerd met het Epe Bier Collectief. Dit bier bevat aroma’s van koffie, vanille en roost. Het is siropig en alcoholisch met tonen van chocolade, koffie, vanille, eikenhout en een vleugje citrus uit de hop.

Dit fruitige zomerse bier is gecreëerd met Bonvivant Beer. Cheri Mola is gebrouwen met cherimoya, een tropische vrucht behorend tot de zuurzakfamilie. De Sabrohop zorgt voor tonen van perzik en ananas met kruidige tonen van cederhout en een hint van kokos.

Deze Hoppy Sour is gebrouwen met Perennial Artisan Ales. De Saccharomyces Bruxellensis Trois gist zorgt voor veel fruitige aroma’s. Lekker fris met een stevig hopkarakter en veel fruittonen zoals meloen, abrikoos, perzik en een hint van grapefruit. De naam verwijst naar de hit ‘One of Us?’ van Joan Osborne die werd gedraaid tijdens het event ‘Meet the Brewer Perennial Artisan Ales x Jopen’ in de Jopenkerk Haarlem. De brouwers van Perennial Artisan Ales en Jopen hoorden het nummer en waren er snel uit: zo gaat deze collab heten! Tevens een verwijzing naar de thuisbasis van Jopenbier: de Jopenkerk Haarlem.

Brew Age en Jopen hebben een Single Malt en Single Hop bier gebrouwen. SMASH Weizen bestaat uit 100% Nederlandse tarwe en 100% Oostenrijkse hop. Het smaakt erg naar banaan en door de Comet hop waarmee gebrouwen is, zitten er tonen van grapefruit, gras en rozen in.