Home Konings Trifle

Konings Trifle

Speciaal voor Koningsdag: een Konings Trifle. Dit recept vergt best wat handelingen maar is zeer de moeite waard! Begin een dag van te voren zodat de trifle goed stevig kan worden.

 

Ingrediënten

Patisseriecrème

  • 6 dl Melk,
  • 1 vanille stokje,
  • Rasp van 1 sinaasappel,
  • 5 eidooiers,
  • 100 gram suiker,
  • 40 gram bloem,
  • 150 gram witte chocolade. (in kleine stukjes gehakt of gebroken, dan smelt deze makkelijker in de massa)

Trifle:

  • 4 mooie glazen,
  • 4 mandarijnen,
  • 150 gram frambozen,
  • Sap van 2 sinaasappels. (Gebruik een rasp om 1 van de sinaasappels te raspen voor de crème. Pers daarna uit voor de trifle )
  • 600 ml opgeslagen room,
  • 300 gram cake. (Zelf gemaakt, maar kan natuurlijk ook van de lokale bakker 😉)
  • 4 eetlepels Gospel Spirits gin by Jopen
  • 50 gram witte chocolade. (Deze mag geraspt zijn)

Bereidingswijze

Start met het maken van de crème patisserie;

  1. Plaats de Viva El Rye in de koeling.
  2. Verwarm de melk in een passende pan op laag vuur.
  3. Verwijder met een klein mesje de zaadjes uit het vanille stokje. Dit gaat het makkelijks door de vanille boon in de lengte door te snijden. Dan met de achterkant van het mesje schraap je de zaadjes er uit. (tip: bewaar de overgebleven vanille stokjes in een pot met suiker. Zo heb je op een later tijdstip heerlijke vanille suiker)
  4. Voeg de zaadjes toe aan de melk. Zo kan de vanille smaak goed in de melk trekken. Kook de melk niet door!
  5. Meng in een keukenmixer met gardes de ei dooiers, sinaasappelrasp en suiker tot een mengel.
  6. Zeef hier over de bloem en meng goed door.
  7. Giet hier voorzichtig de warme vanille melk op.
  8. Meng grondig.
  9. Giet dit geheel dan weer terug in het pannetje.
  10. Gebruik een spatel (-tje) om goed te roeren. Houd het vuur laag. Wanneer de vloeistof begint te prutellen, nog even door roeren.
  11. Zet dan het vuur uit. En voeg de 150 gram witte chocolade aan toe. Ook dit weer goed doorroeren tot dat de chocolade opgenomen is in de massa.
  12. Giet het geheel door een zeefje op een schaal. Nu kan de crème afkoelen. Bedek de crème met vershoud folie of bakpapier. Zo voorkom je een dik vel op de crème.
  13. Laat in de koeling goed koud worden.

Nu de crème in de koeling ligt beginnen we met het fruit.

  1. Schil de mandarijntjes en haal alle partjes van elkaar los.
  2. Bewaar deze even is een bakje naast je snijplank.
  3. Pers de sinaasappels uit en bewaar dus het sap.
  4. Snijd de cake in dobbelstenen.
  5. Gebruik je 4 mooiste glazen om de trifle in te ‘bouwen’
  6. Verdeel in de glazen de helft van de mandarijn partjes en de helft van de frambozen.
  7. Verdeel hierover de cake dobbelstenen.
  8. Doe in elk glas een lepel met de Gospel Gin by Jopen.
  9. En verdeel het sinaasappelsap over de gazen.
  10. Rasp de helft van de chocolade over de cake.
  11. Leg hier de overgebleven mandarijn partjes op.
  12. Verdeel hier dan weer over de crème patisserie. Met een natte lepel kun je de crème glad strijken in het glas.
  13. Breng hier met een lepel een mooie dot opgeslagen room op aan.
  14. Decoreer met de overgebleven frambozen.
  15. Besprenkel het geheel met de overgebleven chocolade rasp.
  16. Plaats de glazen in de koeling. Laat dit lekker een dag goed koud staan. Zo wordt het een mooie stevige trifle.

De volgende dag:

De dag is daar! Haal de trifles uit de koeling, steek er een lange sorbet lepel in. Verwen je gasten en jezelf met de inmiddels koud geworden Viva El Rye en deze prachtige Trifle!

Smakelijk, Proost!