Franse suikertaart met Jopen Adriaan Wit
Heerlijk als dessert of gewoon als taartje bij de koffie of thee!
Bereidingswijze
Bereiding van het taartdeeg;
Meng de bloem, de suiker en het zout in een kom. Maak een kuiltje en verkruimel daarin de gist. Roer langzaam het bier in het kuiltje opdat het vermengt met de gist. voeg de zachte boter en het ei toe in het kuiltje. Schep dan langzaam de bloem om naar het kuiltje zodat er een grote massa ontstaat.
Kneed het geheel op een met bloem bestrooid werkblad met je handen tot een stevige deegmassa. Het deeg moet uiteindelijk net zo elastisch zijn als pizzadeeg, zonder dat het blijft plakken. Maak er een bol van, bedek het met een droge theedoek en laat het 2 uur staan op kamertemperatuur.
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg op het met bloem bestrooide werkblad uit tot een ronde dikke plak zo groot als de taartvorm. Bedek hiermee de bodem van de beboterde vorm. De plak zal flink dikker zijn dan met een normale deegbodem. Strooi de bruine suiker gelijkmatig over het deeg. Klop de eieren in een schaal en voeg de crème fraîche en de 2 eetlepels bier toe.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de taart zodat de bruine suiker erin oplost. Verdeel kleine stukjes boter over de taart en zet deze 25 minuten in de oven.
Recept van Carole Gölitz, www.frankrijk.nl