Home Nieuws Jopen’s meesterlijke Doppelsticke
14 november 2018

Jopen’s meesterlijke Doppelsticke

Een knap staaltje vakmanschap!

Ieder jaar brouwt Jopen het Meesterstuk, ter ere van Sint-Maarten, de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde. Dit jaar hebben we een Doppelsticke van 10% gebrouwen. Wist je dat in de middeleeuwen ambachtslieden een meesterstuk vervaardigden als proeve van bekwaamheid? Vandaag de dag laten we hiermee zien dat we onze plek in de brouwwereld verdienen.

Terugblik

Het Jopen Meesterstuk wordt sinds 2010 jaarlijks gebrouwen. Ieder jaar verschijnt er weer een nieuw bier onder dezelfde titel. Laten we eens teruggaan in de tijd…

We beginnen bij het jaar 2012.

Een gebrand karakter

Het Meesterstuk van 2012 was een Russian Imperial Stout. Doordat deze zware jongen werd gebrouwen met geroosterde moutsoorten, kreeg het bier een gebrand karakter. Denk aan koffie en chocolade met fruitige tonen uit de Amerikaanse hopsoorten.

Bitterzoet

Voor de gelimiteerde oplage van 2013 werd een Quadrupel gebrouwen met onder andere kandijsuiker en Nieuw-Zeelandse hopsoorten. Een bier van 11% met een volle moutige karamelsmaak en bitterzoete fruittonen. Mmm, smaakvol!

Brew off

Bij het brouwen van Meesterstuk 2014 werd er hard gestreden onder de brouwers. Iedere brouwer mocht zijn eigen meesterstuk als proeve van bekwaamheid verzinnen. De American style ’Barleywine’ ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor. Deze versie had een volle moutige smaak en een alcoholpercentage van 11%. Dat is nog eens een knap staaltje vakmanschap.

Met z’n twee is beter dan alleen

Waar er in 2014 een strijd plaatsvond om wie het beste bier kon brouwen, hadden de brouwers in 2015 besloten om de handen in één te slaan. Samen zijn ze erin geslaagd om een meesterlijke Imperial Porter te brouwen met een speciaal ingrediënt, namelijk Engelse drop!

Zacht en subtiel

Meesterstuk 2016 was een Russian Imperial Smoked Milk Stout van 11%. Een heerlijk volmondig zwaar bier met een zachte en subtiele bitterheid en een rokerig karakter.

Gember, Keltisch zeezout en… cacao

Het Meesterstuk van 2017 werd een Imperial Porter. Het bier is gebrouwen met verse gember en Keltisch zeezout. Daarnaast werd er tijdens de lagering cacao aan toegevoegd. Deze combinatie van ingrediënten zorgde voor een spannende balans tussen zoet, zout, zacht en spicy. Maar dat was nog niet alles. Want we lieten het Meesterstuk van 2017 op vaten rijpen. Deze twee barrel aged varianten brachten wij samen met het Meesterstuk 2018 uit.

Ontdek de verschillende smaken

Voor de editie van 2018 brouwden we een Oatmeal Quadrupel met aroma’s van karamel, koriander en fruitige esters uit de gist. Deze ‘proeve van bekwaamheid’ bevat vele smaken waaronder tonen van toffee, gedroogd fruit (vijg en rozijnen) en hinten van vanille, pruim, melkchocolade en cederhout. Dit bier hebben we drie (!) keer laten rijpen op barrels.

Meesterstuk 2019

OH dennenboom! Meesterstuk 2019 heeft een bijzonder ingrediënt: dennennaalden! De dennennaalden zijn terug te vinden in de geur van dit bier en neemt je mee naar dichtbegroeide naaldbossen. Meesterstuk 2019 heeft in de smaak hinten van chocolade, karamel en honing. De hopsoorten Polaris en Spalter Select geven het bier zachte kruidige, bloemige en grassige tonen.

Meesterstuk 2019 is een Doppelsticke van 10%. Ondanks het hoge alcoholpercentage is het geen bewaarbier. Deze Doppelsticke is een feestelijk seizoensbier. Dit feestelijke komt niet alleen terug in het bier, maar ook in het design van het etiket. Op het etiket is één van de officieren uit het schilderij ‘Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij’, van schilder Frans Hals, terug te vinden.

Kortom, een chic etiket met gouden accenten. Dit bier ziet eruit als een cadeautje op zich, daar komt geen pakpapier aan te pas.

Proef drie jaargangen met onze Meesterlijke Jopenbox! In deze box zitten niet alleen Meesterstuk 2017, 2018 en 2019… Deze box bevat ook Meesterstuk 2018 gerijpt op Auchroisk Whisky, Jack Daniel’s Rye Whiskey én Early Times Bourbon.

> Bestel hem hier!