Meesterstuk, diverse jaargangen

Het Meesterstuk wordt gebrouwen ter ere van Sint- Maarten de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde. In de Middeleeuwen moesten ambachtslieden een meesterstuk creëren als proeve van bekwaamheid. In Haarlem was het belangrijkste gilde het brouwersgilde genaamd het Sint Maartengilde. Dit bier wordt jaarlijks in beperkte oplage gebrouwen. Jaarlijks zal de receptuur verschillen.

Meesterstuk 2016Het Meesterstuk van 2016 is een Russian Imperial Smoked Milk Stout van 11%, gebrouwen door Jopenbrouwers Tom Provo en Cor Baan. Het is een heerlijk volmondig zwaar biertje. Enerzijds door de toevoeging van lactose, wat zorgt voor romigheid. Anderzijds door de vele complexe gebrande mouten waardoor het bier een rokerig karakter krijgt. Een vol smakend bier met aroma’s van koffie en chocolade. De bitterheid is zacht en subtiel door het gebruik van Europese hopsoorten.

Het Meesterstuk van 2015 is er een Collaboration geweest tussen twee Jopenbrouwers. Robbert Uyleman en Tom Provo hebben samen een Imperial Porter gebrouwen, waar ze als bijzonderheid Engelse Drop in hebben verwerkt. Het bier heeft de geroosterde tonen van de donkere mout met een (laurier)dropachtige smaak en ook wat subtiele tonen van kokos.

Het Meesterstuk van 2014 is er een Brew Off geweest tussen de drie Jopenbrouwers. Het bier van Robbert Uyleman is als bier voor 2014 gekozen. Het meesterstuk van 2014 is een ‘American style’ Barleywine met een volle moutige smaak en fruitige tonen vanuit de Amerikaanse hop met een alcoholpercentage van 11%. Na de rijpingsperiode heeft dit bier een tweede rijping op nieuw Amerikaans eiken gehad. Dit geeft het bier een volle zachte vanille en hout smaak.

Het Meesterstuk van 2013 is in gelimiteerde oplage uitgebracht. Het gekozen recept uit 2013 is een quadruppel type, gebrouwen met donkere tarwemout en Nieuw-Zeelandse hopsoorten. Water, pilsmout, tarwemout, caramout, kandijsuiker, Pacific Jade en East Kent Goldings (ketelhop) en Simcoe en Nelson Sauvin hop (dry hopping).

Het Meesterstuk van 2012 is een Russian Imperial Stout met 10% alcohol. Het Meesterstuk is gebrouwen met gerstemoutsoorten en geroosterde roggemout en heeft een krachtige volle smaak. De geroosterde moutsoort zorgt voor het gebrande karakter dat doet denken aan koffie en chocolade. De Amerikaanse hopsoorten geven het bier zijn fruitige karakter. Het hoge alcoholpercentage en de nagisting op fles maken het bier geschikt als oplegbier, zodat de smaken zich blijven ontwikkelen.

 

 

Je moet 18 jaar oud zijn om deze website te bezoeken.

Bevestig je leeftijd

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -

nix18
0
Je browser is verouderd!

Update je browser om deze website goed te kunnen bekijken.Update mijn browser

Sluit