Jopen Stripbier

De gedachte achter het Stripbier is dat een striptekenaar een opdruk voor een bierfles ontwerpt en daarbij mag bepalen welk bier er voor hem wordt gebrouwen als Stripbier van dat jaar. Er zijn tot nu toe zes Stripbieren verschenen. De spits werd in 1998 afgebeten door Hein de Kort met een Amberbier. In 2000 was het de beurt aan de Haarlemse tekenaar Joost Swarte met een zwaar bruin bier. Twee jaar daarna was Mark Retera de ontwerper van de Dirk Jan Tripel. In 2004 was Barbara Stok de eerste vrouw in het gezelschap, wat leidde tot een witbier met witte chocolade. De 2006 uitgave was er een van het tekenaarscollectief Lamelos met een blond 7% bier. Roel Smit heeft ons in 2008 op de proef gesteld, door te komen met een ‘heet bier’. Het Rock ’n Roel bier is gebrouwen met Madame Jeanettepepers, die in de brouwketel zijn toegevoegd.

Stripbier2016Jopen Stripbier 2016; Witbier Hanco Kolk

Dit zware witbier heeft een bijzondere toevoeging, buiten het feit dat het bier 6,3% is in plaats van 5%. Tijdens het rijpen van het bier zijn er Hibiscus Bloemen toegevoegd. Deze bloemen geven een zure toon aan het bier een een kenmerkend aroma. Iedere editie van de Stripdagen wordt een tekenaar uitgenodigd om een ontwerp te maken voor het etiket maar ook om een keuze te maken voor het bier dat hij wil laten brouwen. Dit jaar is Hanco Kolk de gelukkige geweest van de strip S1ngle.

Jopen Stripbier 2014; Polleke Bolleke

In 2014 heeft Typex het ontwerp gemaakt voor het Stripbier. Op de fles zijn vele bekende stripfiguren verzameld, waar als centrale persoon Joost Pollmann is afgebeeld. Joost is sinds jaar en dag de drijvende kracht achter de Stripdagen in Haarlem. Typex heeft het bier dan ook opgedragen aan Joost Pollmann. De bierstijl is een favoriet van Joost, namelijk de Tripel. Deze Tripel is gebrouwen met 3 verschillende Europese hopsoorten die een Amerikaans fruitig hopkarakter hebben; Kasbek, Polaris en Mandarina Bavaria.

Jopen Stripbier 2010; Zwaar Werkbier

In 2010 was Joost Veerkamp de gelukkige die zijn eigen bier mocht ontwikkelen. Joost komt uit Heemstede en speelt dus een redelijke thuiswedstrijd. Hij heeft de link gelegd naar het thema van de Stripdagen van het afgelopen jaar: Oost Europa. Hij heeft een ontwerp gemaakt voor de fles waarbij het Haarlemse standbeeld van Loutje (Lourens Janszoon Coster) een heel andere uitstraling krijgt. Als bier heeft hij zijn voorkeur uitgesproken voor een ware gerstewijn; donker, rijk van smaak en ruim 10% alcohol. In 2010 is voor het eerst ook een verpakkingsdoos rond de fles ontwikkeld waarin naast het Zwaar Werkbier ook een bijpassend glas in zit.

Er zijn 5.000 dozen Zwaar Werkbier gebrouwen met een fles en glas, beide ontworpen door Joost Veerkamp. Buiten Haarlem wordt het Zwaar Werkbier verkocht door de Mitra slijterijen en gespecialiseerde slijterijen.

De Stripdagen 2010 vonden plaats op zaterdag 5 en zondag 6 juni 2010.
De website van Joost Veerkamp is te vinden op www.veerkamp.nl.

Voor meer informatie over de Haarlemse Stripdagen www.stripdagenhaarlem.nl.

Jopen Stripbier 2008; Rock ’n Roelbier

Keuze maken van het Stripbier 2008

29 maart – Keuze maken van het Stripbier 2008

De illustrator Roel Smit is moeilijk te ontwijken op deze editie van de stripdagen. Hij tekende het affiche, exposeert bij lijstenmakerij Keppel, organiseert op vrijdag 6 juni in het Patronaat een avond ter ere van het verschijnen van zijn boek Rock’n Roel (een verzameling van zijn muziekgerelateerde tekeningen) waar hij ook speelt met zijn hardcore punkband Human Alert, hij is ook nog eens de bedenker van het Stripbier, dit jaar Rock’n Roelbier geheten. Een prima pittig en peperig punkbiertje, bijzonder goed te drinken in combinatie met het gelijknamige boekwerkje en een lekker moppie keiharde muziek!

Etiket - Rock'n Roel Bier 2008

Etiket – Rock’n Roel Bier 2008

Inmiddels zijn er 15 proefbrouwsels gemaakt voor het Stripbier. Het brouwsel dat de voorkeur genoot, was het bier met ‘Madame Jeanette’ pepers.

Het Rock’n Roel Stripbier is medio mei 2008 verkrijgbaar bij Mitra slijterijen en zelfstandige slijterijen.

Voor meer informatie over de Haarlemse Stripdagen: www.stripdagenhaarlem.nl

Jopen Stripbier 2006

In 2006 werd de fles voor het eerst door een collectief beschilderd. De tekenaars werken samen onder de naam Lamelos. De heren van Lamelos hebben na een uitvoerige proefsessie besloten dat ze “een bier willen dat geen extreme smaken heeft, maar wel lekker zwaar is. Zo’n bier dat makkelijk weg drinkt, maar na de derde merk je dat het toch wel meer alcohol is zit dan verwacht.” Een beetje een verraderlijk bier dus.

De Stripdagen 2006 waren op zaterdag 3 en zondag 4 juni 2006.

De Lamelos website is te vinden op www.lamelos.nl.
Voor meer informatie over de Haarlemse Stripdagen: www.stripdagenhaarlem.nl

Je moet 18 jaar oud zijn om deze website te bezoeken.

Bevestig je leeftijd

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -

nix18
0
Je browser is verouderd!

Update je browser om deze website goed te kunnen bekijken.Update mijn browser

Sluit