Meesterstuk

meesterwerk

Het bier wordt gebrouwen ter ere van Sint- Maarten de beschermheilige van het Haarlemse brouwersgilde. In de Middeleeuwen moesten ambachtslieden een meesterstuk creëren als proeve van bekwaamheid. In Haarlem was het belangrijkste gilde het brouwersgilde genaamd het Sint Maartengilde. Dit bier wordt jaarlijks in beperkte oplage gebrouwen. Jaarlijks zal de receptuur verschillen.

Jopen Meesterstuk 2012 is een Russian Imperial Stout met 10% alcohol. Het Meesterstuk is gebrouwen met gerstemout soorten en geroosterde roggemout en heeft een krachtige volle smaak. De geroosterde moutsoort zorgt voor het gebrande karakter dat doet denken aan koffie en chocolade. De Amerikaanse hopsoorten geven het bier zijn fruitige karakter. Het hoge alcoholpercentage en de nagisting op fles maken het bier geschikt als oplegbier, zodat de smaken zich blijven ontwikkelen.

Type: Russian Imperial Stout
Kleur: Zwart
Alcohol: 10%
Smaak: Vol en krachtig, gebrande en geroosterde smaken van koffie en chocolade
Culicombi: Chocolade dessert

 

 

 

 

 

 

Meesterstuk 2013 is in gelimiteerde oplage uitgebracht. Het gekozen recept uit 2013 is een quadruppel type, gebrouwen met donkere tarwemout en Nieuw-Zeelandse hopsoorten. Water, pilsmout, tarwemout, caramout, kandijsuiker, Pacific Jade en East Kent Goldings (ketelhop) en Simcoe en Nelson Sauvin hop (dry hopping). Het meesterstuk 2013 is helaas niet meer verkrijgbaar.

Type: Quadruppel
Kleur: Donkerbruin
Alcohol: 11%
Smaak: Volle smaak met moutige karamel tonen en bitterzoet fruit van de hop.
Culicombi: Gegrilde vleesgerechten

 

 

 

 

 

 

het Meesterstuk van 2014 is er een Brew Off geweest tussen de drie Jopenbrouwers. Het bier van Robbert Uyleman is als bier voor 2014 gekozen. Het meesterstuk van 2014 is een ‘American style’ Barleywine met een volle moutige smaak en fruitige tonen vanuit de Amerikaanse hop met een alcoholpercentage van 11%. Na de rijpingsperiode heeft dit bier een tweede rijping op nieuw Amerikaans eiken gehad. Dit geeft het bier een volle zachte vanille en hout smaak.

Type: ‘American style’ Barleywine
Kleur: Amberkleurig.
Alcohol: 11%
Smaak: Zachte vanille en hout smaak.
Culicombi: Een aanrader bij diverse wildgerechten.

 

het Meesterstuk van 2015 is er een Collaboration geweest tussen twee Jopenbrouwers. Robbert Uyleman en Tom Provo hebben samen een Imperial Porter gebrouwen, waar ze als bijzonderheid Engelse Drop in hebben verwerkt. Het bier heeft de geroosterde tonen van de donkere mout met een (laurier)dropachtige smaak en ook wat subtiele tonen van kokos.

Type: Imperial Porter
Kleur: Zwart
Alcohol: 10%
Smaak: Geroosterde bitterheid en drop.
Culicombi: BBQ en blauwe kaas

 

Delen...Pin on PinterestShare on Google+Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Facebook

Om jopenbier.nl te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn

Geef ter controle hieronder je geboortedatum op:

- -

Je browser is verouderd!

Update je browser om deze website goed te kunnen bekijken. Update mijn browser

Sluit